do 2026.

Objavljen javni poziv za odabir područja za komasaciju, težak oko 300 milijuna kuna

27.12.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u utorak javni poziv za odabir određenog područja za provođenje komasacije u skladu s Programom komasacije poljoprivrednog zemljišta do 2026. godine, u približnom iznosu od 300 milijuna kuna

Kako se ističe u priopćenju, na taj poziv jedinice lokalne samouprave i Grada Zagreba prijavljuju određeno područje/poljoprivredno zemljište za komasaciju prema odredbama Zakona iz dostupnih financijskih sredstava u skladu s tim programom.

Cilj provedbe komasacije poljoprivrednog zemljišta je omogućiti ekonomičnije iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta uz povoljnije uvjete za povećanje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj, i to osnivanjem većih i pravilnijih katastarskih čestica, izgradnjom poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenjem i drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi, uz očuvanje obilježja krajobraza, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da se time ostvaruje veća dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji i stavlja se u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište, pri čemu se ostvaruje značajan utjecaj na razvoj i unaprjeđenje ruralnih prostora.

Javnim pozivom planira se prema Programu provesti komasacija do 2026. u približnom iznosu od 300 milijuna kuna, pri čemu je 250 milijuna kuna osigurano iz Mehanizma za oporavak i otpornost i 50 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, a uključivat će najmanje 18.000 ha poljoprivrednog zemljišta.