LOVIŠtE OD 25.000 HEKTARA

Obišli smo Todorićevo zeleno svetište gdje je naganjao jelene i muflone

15.03.2018 u 18:39

Bionic
Reading

Malo koji vikend Ivica Todorić, još uvijek formalni vlasnik Agrokora, prije prisilnog preseljenja u London nije proveo s lovačkom puškom u ruci. Najčešće je do Moslavačke gore, gdje se nalazi ogromno lovište Zapadna Garjevica, stizao helikopterom. U šumi bi naganjajući jelene ili muflone proveo dan ili dva. Divljač je mogla odahnuti nakon izbijanja krize u koncernu. Ali siesta za životinje nije dugo trajala…

Od travnja prošle godine Agrokorova tvrtka Lovno gospodarstvo Moslavina, koja upravlja lovištem punog imena 'VII/15, Zapadna Garjevica' krenula je s njegovim iznajmljivanjem. Do tad je u njemu lovio samo Todorić i odabrani mu gosti, većinom poslovni partneri.

Prvi ugovor o najmu na godinu dana je istekao i sad je raspisan novi poziv za podnošenje prijava za sklapanje ugovora o izlovu divljači. Lovno gospodarstvo Moslavina za to traži godišnju naknadu od minimalno 4,8 milijuna kuna plus PDV.

Voditelj lovišta Garjevica, Tomislav Marić je objasnio kako se na natječaj obično jave agencije i koja ponudi najviše odnosi pobjedu. Zatim ona dovodi lovce koji joj za to plaćaju određenu cijenu.

Novinari su imali priliku u četvrtak obići omiljeno Todorićevo lovište, a među njima je bila i tportalova ekipa.

Garjevica se prostire na više od 25.000 hektara na šumovitom predjelu između Garešnice, Čazme i Kutine. Koncesiju na lovište Todorić je dobio prije 25 godina za što je godišnje plaćao naknadu od 1,2 milijuna kuna.

U Garjevicu je uložio velike novce, uglavnom na uzgoj divljači, što mu je 2001. donijelo nagradu za nabolje lovište na svijetu. Mnogi ustrijeljeni jeleni i mufloni ponijeli su raznorazne titule. Tako je i dan danas jelen kojeg je Todorić ulovio 2003. aktualni prvak Hrvatske.

'Todorić je vrhunski lovac. Obožava se s nama družiti i obilaziti lovište. Sigurno mu to najviše nedostaje u Londonu. Dok je bio u lovištu bio je jedan od nas. Ničim nije odskakao. U prirodi i lovu nalazio je predah od svojih poslova', ispričao je za tportal lovočuvar Milan Pezić koji u Garjevici radi više od 30 godina. On je jedan od osmorice zaposlenika Lovnog gospodarstva Moslavina.

Gledajući poslovne knjige tvrtka stoji jako loše. Prema zadnje javno dostupnim podacima iz 2016. imala je gubitak od 13,6 milijuna kuna dok joj za vratom vise kratkoročna dugovanja od čak 140 milijuna kuna.

Todorić je Lovno gospodarstvo Moslavina, tad na iznenađenje mnogih, pokušao prodati 2015., ali nije bilo zainteresiranih. Izbijanjem krize i dolaskom izvanredne Uprave na čelu Agrokora firma je stavljena na listu neperspektivnih tvrtki koje se trebaju prodati.

'Kad je izbila kriza u Agrokoru bojao sam se za posao. Srećom sve se to brzo smirilo. Posla imamo, lovci dolaze i nadam se kako neće biti šokova za nas zaposlenike', istaknuo je Pezić.

U obilazak lovišta krenuli smo od lovačke kuće Kamenica, nekad lugarnice, koja se nalazi na samom njegovom ulazu. Radi se o prostranoj jednokatnici čija je unutrašnjost uređena u lovačkom stilu. Masivni drveni namještaj, ogoljene lubanje jelena i muflona na zidovima i poveće medvjeđe krzno. Od tud je Todorić sa svojim gostima kretao u šumu i lov.

  • +17
Lovište Ivice Todorića Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Todorić nikad u samo lovište nije dolazio helikopterom. Gdje je on s njim slijetao to ne znam. Nije točno ni da je iz helikoptera lovio divljač. To su gluposti', rekao nam je jedan od lovočuvara koji je molio za anonimnost.

Šumskim putevima vozikali smo se u terencima oko sat vremena. Iako u lovištu obitava više od 800 običnih jelena, 560 srna, oko 130 jelena lopatara, 250 muflona i više od 500 divljih svinja niti jedna životinja nije izašla pred novinarske kamere.

'Jeleni se obično hrane noću, a danju se skrivaju u šumi. Mufloni znaju izaći na hranilišta, ali danas nismo te sreće', gotovo pravdajući se objasnio nam je Pezić i sam strastveni ljubitelj lova.

Vrhunski lovac osim što treba biti dobar strijelac, treba biti i jako strpljiv. Todorić je, tvrde naši domaćini, sve to imao.

'Srna vas zna gledati sat vremena, a da ne trepne. Samo jedan pokret i dok se ne snađete već je daleko. Jeleni, osobito u doba parenja, su puno neoprezniji', uz smijeh nam priča Pezić.

Todorić je, dodaje, znao jelenima davati imena. Pitamo ga je li istina kako je jednog teško uhvatljivog zvao Osama bin Laden.

'Moguće, ali nisam za to čuo. Ljudi vam svašta pričaju', odgovorio je naš sugovornik.

Obilazak lovišta okončali smo tamo gdje smo i krenuli, ispred lovačke kuće Kamenica. Domaći nam nisu htjeli otkriti je li se do sad tko javio na raspisani poziv za najam. Ako ste zainteresirani imate još četiri dana, jer se ponude primaju do ponedjeljka, 19. ožujka.