Ivica Todorić

NAJVEĆA STRAST

Nije plaćao dobavljače i najam, ali za jednu stvar Todorić je uvijek imao

Bionic
Reading

Milijune kuna Agrokor je ostao dužan za najam poslovnih prostora. Dugovi njegovim dobavljačima mjere su u desecima milijardi, ali za svoju najveću strast - lov - Ivica Todorić je uvijek imao novca. Ni lipe nije ostao dužan za koncesiju za lovište na Moslavačkoj gori

Lovištem imena 'VII/15, Zapadna Garjevica' upravlja Agrokorova tvrtka Lovno gospodarstvo Moslavina koja se brine o divljači i ugošćuje lovce turiste. Riječ je o jednom od većih gubitaša unutar koncerna.

Od 2013. tvrtka je uredno poslovala s minusom. Tu godinu je završila s gubitkom od 16,6 milijuna kuna, 2014. s 15,5 milijuna kuna, a 2015. prikazala je minus od 13,3 milijuna kuna.

Financijsku sliku čini još gorom podatak o kratkoročnim obavezama tvrtke koje su na kraju 2015. iznosile čak 124,7 milijuna kuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo da je za lovište površine veće od 25 tisuća hektara Todorić godišnje plaćao koncesijsku naknadu od 1,123.987,28 kuna. Prema njihovim evidencijama, nije ostao dužan ni lipe.

Nakon što je Agrokor došao pod upravu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, može se očekivati da će tvrtka Lovno gospodarstvo Moslavina, a s time i koncesija koja vrijedi do 2035., među prvima na prodaju.

I sam Todorić je prije dvije godine, na veliko iznenađenje onih koji ga poznaju, oglasio prodaju lovišta, ali kupac se tad nije našao.

Osnivač Agrokora u lovu je provodio jako puno vremena. U lov je pozivao i važne goste koncerna, pogotovo strane delegacije biznismena i bankara. 

'Skoro da nema vikenda da Ivica Todorić ne svrati do lovišta. Najčešće se doveze helikopterom. U njegovu društvu uvijek je elita. Tu su i ostali uspješni poduzetnici, političari i veleposlanici', rekao je jedan lovac za list Bjelovarac.

Todorićevo lovište je besprijekorno sređeno. Prije 17 godina Međunarodni savez za lovstvo i očuvanje divljači ocijenio ga je najbolje vođenim lovištem u svijetu.

Da je puno učinio za lovstvo, priznaje mu i tajnik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Mato Kovačević.

'Zahvaljujući Todoriću matični fond jelenske divljači u posljednjih deset godina skoro se utrostručio. Jeleni koje je on uzgajao šireći svoje stanište, sada popunjavaju šume Bilogore i Papuka', rekao je za tportal Kovačević.

Dodaje da se među lovcima često vode razgovori o tome što će biti s lovištem nakon što je Todorić predao Agrokor u ruke države.

'Ljudi svašta pričaju. Ja samo znam kako prema Zakonu o lovstvu lovište koje nema vlasnika ili dođe u slične probleme, na čuvanje dobiva Hrvatski lovački savez sve dok se ne nađe novi lovozakupnik', izjavio je Kovačević.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal