komora upozorava

'Obeštećenje obrtnika zbog zatvaranja je imperativ, možemo razgovarati samo o uvjetima njegovog provođenja'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 25.11.2020 14:54
  • Objavljeno 25.11.2020 u 14:25
Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u priopćenju za medije navodi kako je svjesna trenutne situacije uzrokovane koronavirusom, odnosno posljedica koje ima na zdravstveni sustav i na svakodnevni život, no, ističu, obrtnici su opravdano zabrinuti za svoju budućnost

'Trenutne mjere za očuvanje radnih mjesta na žalost nisu dovoljne, jer obrtnici osim plaća radnika imaju mnoge druge troškove poput troškova najma, režija, komunalnih davanja i slično. U ovim okolnostima određeni segmenti gospodarstva su žrtvovani i trpe značajnu štetu kako bi druge djelatnosti mogle i dalje nesmetano funkcionirati. Kad se donose odluke tko može raditi, a tko ne, smatramo da je nužno ponuditi model kompenzacije barem djelomične izgubljene dobiti i operativnih troškova kako bi se održali na životu poslovni subjekti i radna mjesta', poručuje HOK.

Oobrtnička komora traži da Vlada  u situaciji potpune zabrane rada i u slučaju značajnijeg ograničavanja rada osigura adekvatno obeštećenje troškova poslovanja, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, ali što je još važnije, očuvanja poslovnih subjekata u sektorima koji su zatvoreni.

'Samo na taj način možemo osigurati temelje za nesmetani nastavak rada kada za to budu osigurani uvjeti. Politika obeštećenja subjekata kojima je zabranjen rad pravilo je u gotovo svim zemljama EU koje su posegnule za tako rigoroznim politikama u borbi protiv širenja virusa. Također, Hrvatska obrtnička komora traži hitan sastanak s Vladom RH i resornim ministarstvima, kako bi kroz dijalog struke i vlasti pronašli najbolje rješenje za poteškoće u poslovanju s kojima se obrtnici suočavaju', navodi se u propćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!