UBRZANI POSTUPAK

Novi vlasnik Željezare Split do kraja godine

20.10.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec ponovno je danas razgovarao s predstavnicima radnika Željezare Split, koji od jučer štrajkaju glađu, o postignutom sporazumu sa Zlomrex-om oko uvjeta sporazumnog raskida kupoprodajnog ugovora između HFP-a i Zlomrex-a, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Polančec je radnike izvijestio da je Zlomrex odredio odvjetnički tim koji će s predstavnicima HFP-a već danas početi pisati sporazumni raskid ugovora, za koji se očekuje da će biti potpisan do 31. listopada, stoji u priopćenju.

Nakon potpisa će raskid ugovora odmah biti dostavljen Vladi na verifikaciju, čime će biti stvoreni uvjeti za raspisivanje novog natječaja za prodaju splitske Željezare i pronalazak novog strateškog partnera koji bi osigurao proizvodnju i opstanak željezare i sprečavanje stečaja.

Rokovi za provedbu natječaja bit će maksimalno skraćeni, pa se očekuje da bi natječaj mogao biti završen do kraja godine.

Polančec shvaća egzistencijalnu situaciju radnika i njihove zahtjeve za pokretanjem proizvodnje, međutim tako nešto bit će moguće tek nakon okončanja postupka.

Potpredsjednik Vlade zamolio je predstavnike radnika da još jednom apeliraju na radnike Željezare za smirivanjem situacije i za strpljenje do završetka cijelog postupka, kaže se u priopćenju.

Četvoro predstavnika radnika jučer je iz Splita došlo u Zagreb najavljujući da će štrajkati glađu pred Ministarstvom gospodarstva, no ubrzo su primljeni na razgovor kod Polančeca koji je završio s obećanjem da će biti raskinut ugovor sa Zlomrexom, te da željezara neće biti prodana britanskom Carlson fondu.

No, 20 njihovih kolega u Splitu nezadovoljno dogovorom nastavilo je štrajkati tražeći dodatna pojašnjenja. Štrajkaši traže i isplatu punih plaća za studeni i prosinac, koje se u prosjeku kreću između 4500 i 5000 kuna, umjesto minimalca od 2190 kuna koji im osigurava HFP.