POPIJAČ NA ČELU PETROKEMIJE

Novi šef 'bolesnika' iz Kutine: Spreman sam za fajt!

18.01.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija jedan je od vrućih krumpira aktualne vlasti. Tvrtka visi o koncu i nužno joj je potreban strateški partner sa svježim kapitalom. Za novog predsjednika Uprave koji bi trebao spasiti proizvođača mineralnih gnojiva Vlada je odabrala Đuru Popijača, bivšeg ministra gospodarstva. U razgovoru za tportal.hr Popijač je objasnio zbog čega se prihvatio tog škakljivog posla

Popijač je široj javnosti postao poznat u studenom 2009., kada ga je tadašnja premijerka Jadranka Kosor imenovala za ministra gospodarstva. Prije toga je bio direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). U Vladu je ušao kako nestranački čovjek, da bi se u kolovozu 2010. učlanio u HDZ.

Ostala je upamćena vaša izjava od prije nekoliko godina kako ne postoji normalan razlog za privatizaciju Petrokemije. Sad kao novom predsjedniku Uprave upravo će vam to biti glavni zadatak. Jeste li u međuvremenu promijenili mišljenje?

Baš sam se neki dan pokušao prisjetiti konteksta u kojem sam to rekao. Bilo je to u travnju 2012., neposredno nakon što sam prestao biti ministar. Prije toga u poslovanju Petrokemije bili su napravljeni određeni pomaci nabolje. Tvrtka je nakon dugo vremena završila godinu velikom dobiti od 100 milijuna kuna i činilo se kako će tako i nastaviti. U to je vrijeme Radimir Čačić, tada ministar gospodarstva, najavljivao kako postoje zainteresirani ruski investitori za Petrokemiju. Sjećate se, Čačić je putovao i u Katar i obećavao brzu izgradnju LNG terminala. Svi znamo kako je to završilo.

Želite reći kako se kontekst promijenio i danas razmišljate drugačije?

Situacija se zakomplicirala. Došle su teške godine i nagomilani su gubici. Trebat će puno napora i truda menadžmenta, a i samog vlasnika da Petrokemija opstane i stane na svoje noge. To je jedna od rijetkih domaćih industrija koja proizvodi novu vrijednost i, naravno, dragocjenu sirovinu za poljoprivredu. Petrokemiju, njezinu proizvodnju i radna mjesta treba sačuvati. Kako ćemo to napraviti, više ću reći kad za to dođe vrijeme. Moje imenovanje za predsjednika Uprave još treba potvrditi Nadzorni odbor tvrtke.

Svjesni ste da vas čeka izazovan posao. Zbog čega ste prihvatili ponudu Vlade i je li vas poziv iznenadio?

Nikad u životu nisam bježao od odgovornosti i poslovnih izazova. Iza mene je više od 30 godina vođenja raznih velikih sustava. Imam velik respekt prema Petrokemiji. Spremna sam za tu funkciju. Ima znanja i iskustva, poznam našu političku scenu, a zahvaljujući privatnim aktivnostima, poznajem i poljoprivredni sektor. Svjestan sam da me čeka puno posla. Znam da je to ulazak u velik fajt i neizvjesnost. Ali, bože moj, nigdje nije lako. Ni u privatnom niti u državnom sektoru.

Što ste radili u ovih godinu otkako vam je završio mandat u Saboru?

Uzeo sam godinu dana pauze kako bih izbjegao spekulacije o sukobu interesa. Planirao sam se vratiti u gospodarstvo. Bilo je samo pitanje u kojem ću smjeru ići. Radio sam neke konzultantske poslove na području energetike te sam se bavio voćnjakom. Imamo devet hektara jabuka i nešto manji vinograd. Sad ću to prepustiti kćeri koja je završila agronomiju.