VLADA RAZOČARALA

Nove ulagače ne privlačimo, a postojeći razmatraju odlazak!

23.10.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Godinu dana je prošlo od predstavljanje prve 'Bijele knjige' stranih investitora s preporukama za poboljšanje poslovne klime u Hrvatskoj. Otad je Vlada malo toga uspjela napraviti na tom polju i sada strani investitori imaju novi plan – pritiskat će hrvatske vlastodršce preko Bruxellesa odnosno Europske komisije

Osim Ministarstva rada na čelu s Mirandom Mrsićem koji je uvažio neke zahtjeve stranih investitora prilikom izmjena Zakona o radu, s ostalim ministarstvima ulagači nisu uspjeli ostvariti dobru komunikaciju.

'Shvatili smo da preko Europske komisije možemo više napraviti nego na domaćem terenu. Ruka Bruxellesa  mnogo je moćnija', rekao je Ante Babić, glavni tajnik Udruge stranih ulagača (FIC), na današnjem predstavljanju 'Bijele knjige 2014'.

Predsjednik FIC-a i šef hrvatskog Siemensa Mladen Fogec izrazio je bojazan kako će Hrvatsku početi napuštati i postojeći strani investitori.

'U posljednjih godinu dana nije se mnogo toga napravilo. Najveći je problem pravna nesigurnost i nestabilna porezna politika. Ne pomažu ni korupcijske afere, jer ulagači tad gube povjerenje u zemlju. Nisam veliki optimist da će biti bolje ni u 2015. U Hrvatskoj je kompletna atmosfera podložna izborima, a pred nama su predsjednički pa parlamentarni i onda lokalni izbori. Nužno je odvojiti politiku od ekonomskih problema', mišljenja je Fogec.

Strane investitore najviše muči porezna klima koja se prema njihovoj ocjeni prošle godine još pogoršala. Pozivaju Vladu da uvede oprost lošeg poreznog duga, odnosno duga nastalog po fakturama koje nisu naplaćene, kao i da osnuje tijelo s poduzetnicima koje će ukidati ili smanjivati parafiskalne namete.

Fogec je upozorio i na nekonzistentnost prilikom primjene zakona strane lokalnih vlasti zbog čega je jednostavnije pokrenuti investiciju u sjevernim krajevima Hrvatske nego na jugu

Inače, u anketi koju je proveo FIC više od 80 posto direktora stranih kompanija u Hrvatskoj ocijenilo je kako se pravna nesigurnost povećala posljednjih godina.