JEDINI IZVOR GOTOVA NOVCA

Novac od droge je spasio svjetske banke

burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Britanski Guardian piše da je globalni financijski sustav u nedavnoj ekonomskoj krizi opstao u najvećoj mjeri - zahvaljujući gotovom novcu organiziranog kriminala

Vodeće svjetske banke - kojima je očajnički bila potrebna gotovina - posegnule su za novcem mafije, pa je veći dio od nevjerovatnih 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom tijekom vremena uključen u globalni ekonomski sustav, a prljavi novac je na taj način opran.

Iako sve ovo zvuči nevjerojatno, nastavlja list, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala Antonio Maria Costa.

Ogroman dio globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizirani kriminal - trgovnu oružjem, drogom i ljudima.

Britanski pisac John le Carre koga je novinar Guardiana posjetio u njegovoj kući na Hampstedu, u sjeverozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavjere, ali da, uprkos tome, smatra da se spomenuti podaci namjerno ne šire u javnost i dodaje da je ta neman sada tako velika da je više nitko neće moći savladati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi