trojac na čelu

Nova Hrvatska banka dobila je upravu, evo tko će voditi bivši Sberbank

14.04.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Nakon rekordne godine u kojoj je ostvarila najvišu neto dobiti u povijesti u iznosu 202 milijuna kuna, rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnosti kapitala od 25,7 posto, Hrvatska poštanska banka uspješno je realizirala još jedan zahtjevan projekt - sanaciju Sberbank d.d., buduće Nove hrvatske banke

'Savjet Hrvatske narodne banke donio je odluku o uspješnom završetku postupka sanacije čime će Banka i formalno krenuti poslovati kao Nova hrvatska banka d.d. unutar HPB Grupe. Ovim preuzimanjem, završetkom procesa sanacije i pripajanjem Nove hrvatske banke u konačnici, HPB jača svoju buduću poziciju na hrvatskom tržištu', priopćeno je iz HPB-a.

Sam proces sanacije završen je u kratkom roku te je Banka stabilizirana i uspješno posluje. „Provođenje ovog zahtjevnog procesa novi je korak u osnaživanju poslovanja HPB-a. Nova hrvatska banka kao nova članica HPB Grupe donosi nam značajnu bazu klijenata, komplementarni portfelj te dodatnu snagu za rast i širenje poslovanja. Nakon rekordnog rezultata u prošloj godini, vjerujemo kako će sinergijski učinci donijeti nove benefite za naše klijente, dioničare i zaposlenike“, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Uprava Nove hrvatske banke imenovana je u sastavu: Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave te Boris Bekavac i Ognjen Brakus, članovi Uprave.

Tadija Vrdoljak je doktor ekonomskih znanosti, a školovao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Zagrebu, te međunarodnim poslovnim školama INSEAD i Bled. Tijekom svoje 25-godišnje profesionalne karijere obnašao je niz rukovodećih dužnosti u bankarskom i poslovnom sektoru, od čega više od 10 godina na pozicijama člana uprave Slavonske banke, Hypo-Alpe-Adria te Croatia banke.

Boris Bekavac dolazi s pozicije izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci. Tijekom dvadesetogodišnje bankarske karijere radio je u Zagrebačkoj banci, UniCredit Bank d.d. Mostar kao zamjenik direktora banke (COO) i stariji podpredsjednik Grupe te kao neovisni financijski konzultant. Titulu magistra znanosti stekao je na postdiplomskom studiju Financije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ognjen Brakus je iskusan bankarski stručnjak s 20 godina iskustva koji je karijeru razvijao u Splitskoj, Zagrebačkoj i Hrvatskoj poštanskoj banci. Ekspert je za upravljanje rizicima, a u svom radu posebnu pažnju daje dobrom razumijevanju potreba klijenata, suvremenim trendovima te primjenama najbolje globalne prakse. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i poslovne financije.

Povodom imenovanja za predsjednika Uprave, Tadija Vrdoljak izjavio je: „Velika mi je čast preuzeti ovu važnu funkciju. Buduća Nova hrvatska banka u potpunosti je stabilna, dio smo HPB Grupe i imamo sve preduvjete da predanim radom ostvarimo odlične rezultate.“ Paralelno s procesom sanacije započeo je i proces integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana. S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje Nove hrvatske banke d.d. planirano je u idućih godinu dana, odnosno nakon službenog usvajanja euro valute.

sve osim nogometa