na valu visokih cijena

Norveški proizvođač gnojiva sa znatno većim prihodom i dobiti u 2022.

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2023 14:58
  • Objavljeno 08.02.2023 u 14:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Foto Arena LTDA / Alamy / Alamy / Profimedia

Norveška Yara izvijestila je u srijedu o snažnim poslovnim rezultatima u četvrtom kvartalu i u cijeloj 2022. godini zahvaljujući višim cijenama gnojiva koje su kompenzirale smanjenu proizvodnju zbog visokih troškova plina

U razdoblju od listopada do prosinca 2022. Yarin prihod iznosio je 5,46 milijardi dolara i bio je 8,6 posto viši nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuje poslovno izvješće.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući jednokratne stavke, uvećana je gotovo 40 posto, na 1,07 milijardi dolara.

Neto dobit iznosila je 766 milijuna dolara, nasuprot neto gubitku od 26 milijuna dolara u istom razdoblju 2021. godine, pokazuju tablice norveške tvrtke koja spada među najveće proizvođače gnojiva u svijetu.

U cijeloj prošloj godini prihod Yare poskočio je gotovo 45 posto, na 24 milijarde dolara.

Isključujući jednokratne stavke, lanjska EBITDA iznosila je gotovo 4,9 milijardi dolara i bila je gotovo 70 posto veća nego u godini ranije. Neto dobit bila je čak više od sedam puta veća, dosegnuvši 2,78 milijardi dolara, pokazuje poslovno izvješće.

Više cijene gnojiva kompenzirale su smanjenu proizvodnju u 2022. Yara je srezala proizvodne kapacitete zbog skoka cijena plina.

Cijena prirodnog plina u Europi, ključne sirovine u proizvodnji gnojiva na bazi amonijaka, oštro je pala posljednjih mjeseci, ali je još uvijek oko tri puta veća no što je bila u 2020. godini, primjećuje Reuters.

Norveški proizvođač gnojiva još nije normalizirao kapacitete za proizvodnju amonijaka koji su na kraju siječnja u Europi još uvijek bili smanjeni za 35 posto ili 1,7 milijuna tona, kao i u listopadu lani, objavila je Yara.

Kompanija napominje da su poljoprivrednici u nekim regijama lani odgodili kupnju gnojiva zbog visokih cijena, što je rezultiralo slabom tržišnom aktivnošću krajem 2022.

Očekuje ipak da će potražnja ponovno porasti budući da su cijene gnojiva u međuvremenu pale, prateći niže troškove energije.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju tako predviđaju manje troškove plina, i to za 320 milijuna dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz uprave predlažu isplatu redovne dividende za 2022. godinu u visini 55 norveških kruna (oko pet eura) po dionici, gotovo dvostruko više nego u godini ranije, što bi značilo ukupno 65 kruna za prošlu godinu.

Dioničarima je, naime, u četvrtom kvartalu već isplaćena dodatna dividenda od 10 kruna po dionici.

Tvrtka je osnovana 1905. godine, a posluje u preko 60 zemalja svijeta i broji oko 17 tisuća zaposlenih, pokazuju podaci s njezinih službenih mrežnih stranica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!