ugledni odvjenik

Nobilo o optužnici za Agrokor: Taj slučaj je kontaminiran, vještačenje je radio KPMG kojeg je debelo plaćala Fortenova

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 11.10.2020 19:41
  • Objavljeno 11.10.2020 u 19:40
Anto Nobilo u studiju RTL-a

Anto Nobilo u studiju RTL-a

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Anto Nobilo je u slučaju 'mali Agrokor' branio i obranio Agrokorovu menadžerku Pirušku Canjugu. Nakon presude, Nobilo je jasno poručio da ona predstavlja 'fijasko' tužiteljstva. O stanju u hrvatskom pravosuđu s jednim od najuglednijih hrvatskih odvjetnika razgovarao je RTL.

Nobilo je na suđenju izjavio i da nema niti jednog dokumenta niti svjedoka koji bi teretili optuženike. 'Događa se da tužilaštvo izgubi slučaj i to nije velika stvar, ali to pokazuje ispravnost pravosuđa jer bilo bi sumnjivo da tužilaštvo svaki predmet dobije. Ovdje je sutkinja utvrdila ono što je obrana govorila od početka; optužnica je dignuta bez i jednog materijalnog i bez i jednog personalnog dokaza', rekao je uvodno.

'Postavlja se jedno pitanje; kako DORH ide u rat bez municije, i drugo pitanje; koja je to prava sigurnost građana u ovoj državi da vas DORH može optužiti, a nema niti jednog pravnog dokaza protvi vas', ustvrdio je Nobilo.

'Na sudovima se stvorila jedna praksa da se više manje ispituje ima li optužnica sve tehničke sastavne dijelove. Smatram da bi tu sudsku praksu trebalo promijeniti, za dobrobit samih sudaca', kazao je Nobilo. 

Iako postupci nisu ni na koji način vezani, Nobilo je prokomentirao i što očekuje od procesa za veliki Agrokor koji bi u najboljem slučaju mogao tek krenuti dogodine. 'Svašta se može očekivati. Naime, ta optužnica ima nekoliko velikih strukturalnih problema. Prva je u tome da gotovo cijela optužnica počiva na vještačenju koje je kontaminirano. Dali su ga u Poljsku, gdje je vještačenje navodno nepristrano, a onda smo dobili račun i prilog računu koji su oni upućivali DORH-u u Zagrebu', rekao je. 

'Otkrili smo da je od oko četiri tisuće sati vještačenja obavio KPMG Zagreb što ne bi bio problem da taj isti KPMG nije istovremeno bio vrlo debelo plaćen od Fortenove koji su podnijeli kaznenu prijavu, odnosno stranka su u postupku. Još gora je stvar što je DORH sklopio ugovor da se neće otkriti imena vještaka, osim prvoga, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku', naglasio je Nobilo.

Nobilo je godinama bio državni tužitelj i s te strane i sam priznaje da je i danas nekako bliži DORH-u nego sucima. Jednom je prilikom izjavio i da se DORH pretvorio u bolesnika sustava, a u RTL-u Danas je objasnio i zašto tako misli. 

'Optužuju, a da nemaju dokaza te u svakom predmetu iskrcaju veliki broj dokumenata i svjedoka koji su nepotrebni te na taj način stvaraju postupke koji s pravom iritiraju javnost i traju dugi niz godina. Umjesto da raščiste stvari, oni rade suprotno, a to je zato štpo ne znaju što je važno, a što je ne te time stvaraju određene prednosti. Imate ogromne predmete, veće čak i od Agrokora i to zaguši pravosuđe. Neke se stvari moraju pročistiti još u istražnom postupku i ono što je sažetak i bit dovesti do sudova', kazao je Nobilo.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!