TRŽIŠTE RADA

Njemačkoj fale stotine tisuća radnika: 'Ako ne nađemo ljude, ništa od zelene tranzicije'

02.10.2023 u 19:24

Bionic
Reading

Tvrtkama koje ugrađuju solarne panele u Europi prijeti sve veći nedostatak radne snage, a najveća potreba za kvalificiranom radnom snagom je u Njemačkoj. To bi mogao postati problem za energetsku tranziciju u nadolazećim godinama

Europska solarna industrija trebat će nekoliko stotina tisuća dodatnih kvalificiranih radnika u sljedećih nekoliko godina. Posebice su potrebni građevinski obrtnici za montažu te inženjeri projektiranja i elektrotehnike, pokazuje izvješće krovne europske organizacije Solar Power Europe (SPE), prema kojem je solarni sektor u EU stvorio 648.000 stalnih radnih mjesta do prošle godine.

Prema izračunima, do 2027. - ako se bum solarne energije nastavi - moglo bi biti potrebno 1,2 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Radna snaga je usko grlo u realizaciji projekata

Industrija je zabrinuta da bi nedostatak radnika mogao postati problem za očekivani rast solarne energije.

'Premalo zaposlenih u obnovljivim izvorima energije znači da se ne može realizirati dovoljno projekata', rekla je Sanda Bozic, voditeljica ljudskih resursa u tvrtki Baywa r.e., koja razvija velike projekte za solarne sustave s podružnicama u 31 zemlji i sjedištem u Münchenu, za portal Tagesschau.

Najveća potreba za kvalificiranom radnom snagom je u Njemačkoj. Prošle godine, prema izvješću PES-a, Poljska je bila na vrhu s gotovo 147.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom u sektoru solara, a slijedi Španjolska s 103.000 radnih mjesta. U Njemačkoj ih ima gotovo 96.000. No prema Solar Associationu, to će se uskoro promijeniti: autori studije očekuju da će do 2027. u Njemačkoj biti više od 210.000 radnih mjesta u montaži i proizvodnji solara.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ambiciozni ciljevi u gotovo svim europskim zemljama znače da potražnja za radnicima u području obnovljive energije - a posebno u solarnom sektoru - raste brže nego drugdje', rekla je Bozic.

U proizvodno-industrijskom i tehnološkom sektoru solarna industrija se natječe s proizvođačima i distributerima energije, automobilskom industrijom, pa čak i velikim IT tvrtkama.