bezbrojne kontoverze

Njemački zakon o grijanju: Hoće li se umirovljenici smrzavati za 'spas klime'?

12.06.2023 u 19:04

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz i dalje je optimističan da bi kontroverzni Zakon o grijanju ovog tjedna mogao biti podnesen u Bundestag. To je u petak u Berlinu izjavio glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Na pitanje, znači li to da će nacrt zakona tada moći doći na usvajanje u Bundestag, odgovorio je "da". Scholz je, pojasnio je, redovno obavještavan o pregovorima zastupničkih klubova semafor-koalicije, koji su u tijeku.

Dan ranije je savezni ministar gospodarstva Robert Habeck potvrdio da on i dalje odluku Bundestaga o zakonu o grijanju očekuje još prije ljetne stanke. "Mislim da se u posljednja dva tjedna mnogo toga promijenilo", rekao je političar Zelenih prilikom puštanja u rad jedne od najvećih elektrana koja iz energije vjetra proizvodi toplinsku energiju u Wedelu, na sjeveru Njemačke, javlja DW.

DP je do sada sprječavao da nacrt zakona koji je usvojila vlada bude predstavljen Bundestagu. Prije svega Zeleni posebno inzistiraju da se on usvoji u parlamentu prije ljetne stanke. Posljednji tjedan zasjedanja u Bundestagu završava 7. srpnja.

Nacrt zakona zahtijeva da se novi i zamijenjeni sustavi grijanja od 2024. godine napajaju najmanje 65 posto iz obnovljivih izvora energije. Međutim, trebale bi postojati brojne iznimke. Koalicija je zaključila da zakon treba stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, uz moguće produženje prijelaznih rokova. Kritičari se pribojavaju da će mnogi građani biti financijski preopterećeni i da postoji preveliko fokusiranje na toplinske pumpe poznate i kao dizalice topline.

Kako izvještava magazin Spiegel, SPD je navodno u pregovore unio kompromisni prijedlog. Po njemu, planirana obveza ugradnje klimatski prihvatljivih sustava grijanja mogla bi se djelomice eliminirati - ugradnja toplinskih pumpi ili hibridnih sustava, na primjer, bila bi obvezna samo u novim zgradama. U postojećim zgradama, s druge strane, pokvareni sustavi grijanja na loživo ulje i plin bi se samo dragovoljno zamjenjivali sustavima koji rade s najmanje 65 posto obnovljive energije.

Do 2030. godine država bi, prema tome, subvencionirala ovakve klimatski prihvatljive uređaje. Financiranje bi trebalo biti prilagođeno financijskim mogućnostima pojedinca i proširen njegov obujam tako da sudjelovanje pojedinca u financiranju bude ograničeno na razumnu razinu.

Olaf Scholz Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

U međuvremenu su se čule i sumnje u ustavnost planiranog zakona o grijanju. Prema profesoru prava iz Passaua Meinhardu Schröderu, on je djelomice neustavan. Zakon u nekoliko točaka krši načelo ravnopravnosti iz članka 3. Ustava, rekao je bavarski ministar gospodarstva Hubert Aiwanger (Slobodni birači), koji je dao nalog za izradu pravnog mišljenja.

Najbolji primjer je starosna granica od 80 godina za oslobađanje od obveze zamjene sustava grijanja, objasnio je Aiwanger. Vlasnici mlađi od 80 godina bili bi tretirani potpuno samovoljno i drugačije od starijih. Pri tome, u nacrtu zakona nisu uzete u obzir ekonomske i zdravstvene okolnosti. "U ekstremnim slučajevima, 79-godišnjaci s malim mirovinama morali bi prodati svoju kuću. Imućni 80-godišnjaci, s druge strane, mogu nastaviti grijati se na loživo ulje i plin." Međutim, ako su suvlasnici nekretnine mlađi, "onda je ponovo predviđena zamjena sustava grijanja. To nitko ne razumije", kaže Aiwanger.

Prema tom pravnom mišljenju, nejednakim tretmanom vlasnika i unajmljivača narušava se ustavno načelo ravnopravnosti. Vremešni stanari se, kako se još ističe, ne uzimaju u obzir, iako zamjena sustava grijanja ni za njih nije prihvatljiva ako stan postane privremeno neprikladan za stanovanje. Zakon o grijanju ne ispunjava minimalne formalne zahtjeve, ne može se primijeniti u praksi "i mjesto mu je u košu za smeće", smatra bavarski ministar gospodarstva.