zaokret

Njemački ministar gospodarstva pojačava borbu protiv klimatskih promjena

10.01.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Novi njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck sprema se javnosti predstaviti paket mjera koje bi trebale intenzivirati borbu protiv klimatskih promjena

Prvi paket vladinih mjera trebao biti biti usvojen do travnja, kazali su u ponedjeljak izvori u ministarstvu gospodarstva i zaštite klime.

"Program hitne zaštite klime" obuhvaća niz zakona, pravilnika i mjera, a trebao bi biti dovršen do kraja ove i stupiti na snagu iduće godine.

Želja je, prema izvorima iz ministarstva, izvesti Njemačku na pravi "put prema klimatskom cilju" kako bi smanjila emisiju stakleničkih plinova kao što je zacrtala.

Očekuje se da će Habeck u utorak u Berlinu predstaviti "polaznu bilancu" o zaštiti klime, koja bi trebala pokazati u kojoj mjeri i na kojim područjima Njemačka zaostaje, rekli su izvori.

Velika je vjerojatnost da klimatski ciljevi zacrtani za ovu godinu neće biti postignuti i da će ih biti teško ispuniti i u 2023.

Među prvim su planiranim mjerama izmjena Zakona o obnovljivim izvorima energije (EEG) koji bi trebao obuhvatiti i obavezu ugradnje solarnih ploča na krovovima novih zgrada i nova ulaganja u zeleni vodik.

Vladajuća koalicija planira također povećati udio obnovljivih izvora u energetskoj mješavini na 80 posto do 2030. godine i time ga udvostručiti u odnosu na početak desetljeća.

U planu je i zakonom regulirana dodjela dva posto zemljišta vjetroelektranama, znatno više nego prije, iako će razvoj energije vjetra, prema planovima ministarstva, morati voditi računa o zaštiti životinjskog svijeta.

Od 2023. troškovi koji proizlaze iz subvencioniranja naknada za energiju iz obnovljivih izvora financirat će se iz saveznog proračuna i neće više padati na leđa građana, doznaje agencija dpa.