ŠOK I NEVJERICA U AUSTRIJI

Njemački div Steinhoff preuzeo Kiku

06.08.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Grupa Steinhoff, uz švedsku Ikeu najjači svjetski proizvođač i trgovac namještajem, preuzeo je potkraj lipnja austrijsku grupaciju Kika-Leiner

Iako je cilj transakcije, čija je vrijednost prema neslužbenim izvorima oko 800 milijuna eura, ponajprije bilo zauzeti austrijsko tržište, kupoprodaja će utjecati i na poslovanje Kike u Hrvatskoj te ostatku jugoistočne Europe, u kojoj Steinhoff želi povećati tržišne udjele, piše Poslovni.hr.

Jači proboj divovske grupacije u Hrvatsku gotovo se poklapa sa skorašnjim ulaskom švedske Ikee na hrvatsko tržište jer je dovršetak gradnje prve Ikeine robne kuće u Rugvici najavljen za iduću godinu. Nije posrijedi prvi Steinhoffov ulazak u Hrvatsku; 2011. preuzeo je Emmezetu.

Prvu namjeru da preuzme austrijsku obiteljsku tvrtku Kika grupa Steinhoff iskazala je u siječnju ove godine. Realizacijom kupnje, Steinhoff je dobio vodeću europsku trgovinu namještajem čiji se godišnji promet procjenjuje na 1,2 milijarde eura. Kika-Leiner grupa u Europi zapošljava oko 7.500 ljudi, ima 73 robne kuće, samo u Austriji 50, a ostatak u Srednjoj i Istočnoj Europi, uključujući Hrvatsku (u Zagrebu dvije poslovnice te po jedna u Slavonskom Brodu i Rijeci).

Inače, Steinhoff je razvijen na sličnim temeljima obiteljskog biznisa kao i grupa Kika-Leiner, koju su prije 105 godina osnovale obitelji Leiner i Koch. Kompaniju Steinhoff u Njemačkoj je 1965. osnovao Bruno Steinhoff, koji je 1997. u Capetownu u Južnoafričkoj Republici osnovao Steinhoff-Möbel. Godinu dana poslije tvrtka je izašla na burzu u Johannesburgu, a 2000. krenula je brza ekspanzija, koja je 2011. rezultirala kupnjom francuske Conforame (za 1,2 milijarde eura), s kojom je u paketu došla i hrvatska Emmezeta.

Osnovni razlog zbog kojeg je Herbert Koch odlučio prodati Kiku bio je pad u poslovanju u posljednje dvije godine. Stogodišnjaku treba nova snaga, koju mu sad obećava Steinhoff, kompanija koja je u prošloj godini gotovo udvostručila prihod, na oko osam milijardi dolara, uz neto dobit od 600 milijuna dolara.

Austrijska javnost, doduše, nije to tako shvatila, dočekala je transakciju na nož komentirajući da je riječ o prodaji obiteljskog srebra.