NAGRADE ZA GUBITAK

Njemačka vlada prozvala Deutsche Bank zbog isplate bonusa

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 29.01.2018 15:25
  • Objavljeno 29.01.2018 u 15:25
tportal

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemačka vlada prozvala je Deutsche Bank zbog navodne planirane isplate više od milijarde eura u bonusima, poručivši toj banci koja posluje s gubitcima da razmisli o utjecaju takvog poteza na imidž u javnosti

Najveća njemačka banka namjerava povećati isplate godišnjih bonusa unatoč tome što je 2017. poslovala treću godinu zaredom s gubitkom, objavio je za vikend njemački tjednik Frankfurter Allgemeine Sonntag Zeitung. 

Premda je Deutsche Bank privatna banka, "menadžment banke mora se dakako pitati kakav dojam ostavlja u javnosti", kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, odgovarajući na upit novinara da komentira to izvješće.  Iz Deutsche Banka su odbili dati izjave.

U listopadu prošle godine jedan je izvor za Reuters kazao da će Deutsche Bank isplatiti veće bonuse u 2017. godini ali da će njihov točan iznos ovisiti o tome kako je poslovala njezina investicijska banka i o tome kolike iznose isplaćuje konkurencija.

Najveća njemačka banka teško drži korak s tvrtkama na američkom Wall Streetu. Povratak većim bonusima donio bi olakšanje bankarima Deutsche Banka, budući da je ukupni iznos bonusa smanjen s 2,4 milijarde eura u 2015. godini, na oko 500 milijuna eura u 2016., nakon globe u iznosu više milijardi američkih dolara koje je morala platiti zbog prodaje 'toksičnih' dugova. 

No, u Deutsche Banku moraju biti oprezni po pitanju visine tih isplata jer su one pod budnim okom agencija za kreditne rejtinga, dok su dioničari frustrirani zbog njezina sporog zaokreta u poslovanju.

Ta banka u ožujku prošle godine najavila je restrukturiranje koje uključuje integriranje Postbanka s bankom za građane otprije u njezinu sastavu, sve u nastojanju da smanji troškove poslovanja. Predviđa i prodaju poslovanja vezanog za upravljanje imovinom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!