2,2 milijarde franaka

Američka porezna reforma srušila dobit švicarskog UBS-a u 2017.

22.01.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Švicarski bankarski div UBS u ponedjeljak je izvijestio o oštrom padu dobiti u 2017. godini zbog značajnog gubitka u četvrtom tromjesečju povezanog s poreznom reformom u Sjedinjenim Državama

UBS-ova neto dobit u prošloj je godini potonula 63 posto, na 1,16 milijardi švicarskih franaka, odnosno približno 900 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće. 

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca UBS je poslovao s neto gubitkom od 2,2 milijarde švicarskih franaka zbog troška u iznosu 2,87 milijardi franaka povezanog s izmjenama američkih poreznih propisa. Ako bi se isključio taj trošak, kako navode u priopćenju, četvrti kvartal bio bi zaključen s neto dobiti od 641 milijun franaka.

Premda su zbog izmjena američkih poreznih zakona banke koje posluju u SAD-u ubilježile značajne jednokratne gubitke u zadnjem tromjesečju prošle godine, očekuje se da će u budućnosti ta reforma pozitivno utjecati na njihovo poslovanje.

"Godina 2017. bila je sjajna za nas. Ostvarili smo snažnije financijske rezultate i ispunili zacrtane ciljeve po pitanju smanjenja troškova", kazao je prema priopćenju UBS-ov izvršni direktor Sergio Ermotti.

"Jasniji propisi znače da u UBS-u možemo otvoriti novo poglavlje, što nam omogućuje izoštravanje fokusa na rast u svim segmentima poslovanja, daljnja ulaganja u tehnologiju i ostvarivanje atraktivnih prinosa našim dioničarima", dodao je Ermotti.

  • +2
Novac euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL