zabrinjavajuća prognoza

Njemačka usporava! Rast najvećeg europskog gospodarstva bliži se kraju

05.02.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Njemačka bi do 2023. godine mogla zabilježiti proračunski manjak od oko 25 milijardi eura budući da će zbog usporavanja gospodarskog rasta prihodi od poreza biti niži no što se dosada procjenjivalo, pokazuje dokument ministarstva financija

Njemačka je vlada zbog globalnih trgovinskih napetosti i bojazni povezanih s brexitom snizila prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 na jedan posto.

Nova se procjena nadovezuje na niz naznaka da se desetogodišnje razdoblje uzleta najvećeg europskog gospodarsta bliži kraju.

Dokument ministarstva, koji ministar financija Olaf Scholz treba predstaviti kolegama u vladi a Reuters ga je dobio na uvid pokazuje će u razdoblju do 2023. godine proračun iskazivati manjak od pet milijardi eura godišnje.

Izgledni proračunski manjak predstavlja dramatično pogoršanje financija u najvećem europskom gospodarstvu, koje je prošlu godinu zaključilo s viškom od oko 11 milijardi eura, konstatira Reuters.

“Ovo je upozorenje kolegama da su vremena u kojima su se neprekidno postavljali zahtjevi bez osiguranih sredstava završena. Došlo je vrijeme proračunske discipline“, izjavila je za Reuters zamjenica ministra financija Bettina Hagedorn.

U dokumentu su skicirani i dodatni rizici za proračun, uključujući troškove isključivanja ugljena iz energetskog miksa.

Navodi se također da će se do 2023. godine ulaganja zadržati na razini ove godine. Troškovi za zaposlene trebali bi biti zamrznuti.

Očekuje se da će vlada Angele Merkel raspravljati o nacrtu proračuna za 2020. i o srednjoročnom financijskom planiranju do 2023. krajem ožujka.