višemjesečni pregovori

Njemačka s Poljskom dogovorila opskrbu naftom preko Gdanjska

02.12.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Njemačka je s Poljskom nakon višemjesečnih razgovora dogovorila opskrbu naftom preko Gdanjska, pokazuje sporazum koji su u četvrtak potpisali njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i poljska ministrica okoliša Anna Moskwa

Nafta će se preko najvažnije poljske luke isporučivati ​​u rafineriju PCK u Schwedtu koja prerađuje 12 milijuna tona nafte godišnje i opskrbljuje Berlin i istočni dio Njemačke benzinom, dizelom, kerozinom i lož-uljem. Važan je i dobavljač bitumena za građevinski sektor.

Vlada u Berlinu mjesecima je s Poljskom pregovarala o opskrbi rafinerije preko Gdanjska budući da volumen cjevovoda od Rostocka do Schwedta nije dovoljan.

Rafinerija PCK do sada se opskrbljivala ruskom naftom iz naftovoda Družba, ali Njemačka želi 1. siječnja zatvoriti taj opskrbni pravac i hitno traži alternative, uključujući i Kazahstan.

"Potpisivanjem izjave (o namjeri) obje strane žele osigurati rad poljskih rafinerija u Gdanjsku i Plocku, te njemačkih rafinerija u Schwedtu i Leuni i njihovu opskrbu dovoljnim količinama sirove nafte", rekao je njemački ministar gospodarstva.

Poljska ministrica kazala je kako "izjava potvrđuje našu zajedničku volju za suradnjom u cilju optimizacije uvjeta opskrbe naftom poljskih i njemačkih rafinerija povezanih s poljskom mrežom cjevovoda”.

„(Izjava) pridonosi optimizaciji uvjeta isporuke goriva kupcima u obje zemlje", poručila je Moskwa.

U izjavi o namjeri nisu navedene konkretne količine o kojima će se još pregovarati, prema neimenovanim izvorima u njemačkoj vladi.