DUGOGODIŠNJE PARTNERSTVO

Njemačka s Katarom dogovorila pojačani uvoz ukapljenog plina

20.03.2022 u 15:04

Bionic
Reading

Njemačka je s Katarom dogovorila dugogodišnje partnerstvo u opskrbi energijom, posebno ukapljenim plinom, objavio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju u Kataru.

“Izvrsna je vijest je da smo čvrsto dogovorili namjeru dugogodišnjeg partnerstva na polju opskrbe energijom”, rekao je Habeck nakon susreta s katarskim emirom Hamadom al Tanijem u Dohi.

Dodao je kako će predstavnici njemačkog energetskog sektora koji ga prate na njegovom putu u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, započeti konkretne pregovore oko sklapanja dugogodišnjih ugovora o opskrbi ukapljenim plinom i vodikom.

Habeck je u Katar otputovao kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina (LNG) što je, uz najavljenu gradnju dva LNG terminala, dio strategije Njemačke da smanji ovisnost i plinu iz Rusije.

“I ako ove godine još uvijek nećemo biti u stanju doći do cilja neovisnosti od ruskog plina, poručujemo da će to u budućnosti biti ostvareno”, rekao je Habeck.

Kazao je kako se, osim s Katarom, o pojačanim isporukama ukapljenog plina razgovara i s Norveškom te s Kanadom.

Katar je najveći svjetski proizvođač ukapljenog plina koji pretežno izvozi u Aziju.

Njemačka je nakon napada Rusije na Ukrajinu najavila kako želi postići neovisnost o ruskim energentima. Ta zemlja više od 50 posto potreba za zemnim plinom trenutno pokriva uvozom iz Rusije.