investicija na čekanju

Njemačka oštro kritizirala američke prijetnje sudionicima projekta Sjeverni tok 2

07.08.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Državni tajnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Niels Annen u intervjuu za Handelsblatt oštro je kritizirao američke senatore, koji su lučkim vlastima u gradiću Sassnitzu zaprijetili sankcijama zbog sudjelovanja u završetku izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2

Tri američka senatora u pismu upućenom lučkom operateru upozoravaju na sankcije američkih vlasti protiv tvrtki uključenih u podršku izgradnji plinovoda. U pismu se navodi da će se, ako se radovi nastave, luka Sassnitz suočiti s "financijskom propašću".

"Nastavite li isporučivati robu i pružati usluge i podršku za projekt Sjeverni tok 2, uništili biste budući financijski opstanak vaše tvrtke", kaže se u pismu lučkom operatoru Fährhafen Sassnitz, koje je dostupno Handelsblattu i koje su potpisali republikanski američki senator Ted Cruz i njegovi stranački prijatelji Tom Cotton i Ron Johnsonn.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je oštro: "Američka politika izvanteritorijalnih sankcija protiv bliskih partnera i saveznika ozbiljno je miješanje u naš nacionalni suverenitet", rekao je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Niels Annen za Handelsblatt.

Prema njegovim riječima, ton i sadržaj prijetećih pisama njemačkim tvrtkama potpuno su neprimjereni. Istaknuo je da će se energetska politika Njemačke i Europe utvrđivati ​​"isključivo u Berlinu i Bruxellesu, a ne u Washingtonu".

Annen je također rekao da će Njemačka iskoristiti predsjedavanje EU-om za "jačanje europskog suvereniteta", te dodao da Europa ne smije podleći ucjenjivanju.

Projekt Sjeverni tok 2 predviđa postavljanje dvije paralelne linije plinovoda od Rusije do Njemačke duž dna Baltičkog mora. Berlin i Beč podržavaju taj projekt jer su zainteresirani za pouzdane isporuke. Norveška se također zalaže za polaganje plinovoda, čija vlada posjeduje 30 posto udjela Kvaernera, jednog od graditelja.

Istovremeno se Litva, Latvija, Poljska i Ukrajina protive Sjevernom toku 2, slijedeći svoje interese. Projekt kritiziraju i Sjedinjene Države koje planiraju isporučiti svoj ukapljeni prirodni plin u Europu.

Gradnja stala nakon sankcija

Krajem prošle godine Sjedinjene Države usvojile su obrambeni proračun koji uključuje sankcije protiv tvrtki koje su uključene u izgradnju Sjevernog toka 2. Kao rezultat, projekt je zaustavljen: švicarska tvrtka za polaganje cijevi Allseas odmah je prestala s radom, a ruski Gazprom je najavio da će gradnju moći dovršiti samostalno.

No, američki senatori odlučni su zaustaviti gradnju, a njihove prijetnje, piše Handelsblatt, zamišljene su tako da odvrate kompanije od završetka projekta.

Do sada se, piše Handelsblatt, Europljani nisu uspjeli učinkovito obraniti od prijetnji sankcijama iz SAD-a. Prvo su Amerikanci otjerali europske tvrtke iz Irana, a zatim paralizirali polaganje plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti kapacitet za izravne isporuke ruskog plina u Njemačku. Amerikanci tvrde da to stavlja Saveznu Republiku u nesigurnu ovisnost, ali njemačka vlada to odlučno odbacuje. No, svi pokušaji da se Amerikanci razuvjere nisu uspjeli.

Prošlog prosinca američki Kongres izglasao je zakon o sankcijama posebno usmjeren na zaustavljanje Sjevernog toka 2. Tada je senator Cruz sastavio prijeteće pismo, usmjereno protiv vlasnika švicarske tvrtke Allseas, čiji je brod polagao cijevi plinovoda. Tvrtka je nakon toga povukla svoj brod iz tog posla.

Od tada projekt miruje, iako još uvijek nedostaje samo šest posto plinovoda. Rusija je najavila da će sam položiti cijevi i prebacila dva svoja broda u luku Sassnitz. No, posao ne napreduje, a to se prema pisanju njemačke novine "ne može ne povezati" s time što Amerikanci pripremaju novi zakon o sankcijama protiv svih koji su uključeni u nastavak izgradnje: osiguravatelja, lučkih operatera, ugostitelja, a možda čak i njemačkih dužnosnika.

Handelsblatt dalje navodi da SAD u svojoj politici sankcija iskorištava ekonomsku važnost američkog tržišta i izvanrednu ulogu dolara u globalnom financijskom sustavu, a da bi najefikasnije oružje Europljana bila prijetnja protusankcijama.

Tako bi, kako se navodi, EU američkim kompanijama moglo ograničiti pristup europskom tržištu sve dok Amerikanci ne odustanu od svojih sankcija.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, koji zastupa zajedničke njemačko- ruske energetske interese, nedavno se založio za tu opciju na saslušanju u Ekonomskom odboru Bundestaga.

Savezna vlada, međutim, odustaje od te eskalacije koja bi značila ekonomski rat.

"U saveznoj vladi slažemo se da smo u svakom trenutku na raspolaganju za razgovore kako bismo spriječili eskalaciju", rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier početkom tjedna njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

List dodaje i da je njemački strateški položaj oslabljen činjenicom da je Sjeverni tok 2 vrlo kontroverzan u Europi, stoga što istočni Europljani odbijaju produbljivanje energetskog partnerstva s Rusijom.