ENERGETSKA RIZA

Njemačka još nije osigurala opskrbu plinom za sljedeću zimu

19.03.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Opskrba plinom u Njemačkoj za sljedeću zimu još uvijek nije u potpunosti osigurana a nisu isključeni ni prekidi dovoda plina velikim potrošačima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u subotu.

"Ako Njemačka sljedeće zime više ne bude dobivala plin iz Rusije, kompletna opskrba nije u potpunosti zajamčena", rekao je Robert Habeck (Zeleni) za javni servis Deutschlandfunk.

U tom slučaju zakon predviđa odvajanje velikih potrošača, prije svega industrijskih pogona, od lanca opskrbe plinom kako bi se zajamčilo dovoljno plina za kućanstva i objekte poput bolnica.

Habeck je rekao kako savezna vlada u ovom trenutku "čini sve" kako ne bi došlo do te situacije. Kao najvažniji cilj Habeck je naveo smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Njemački ministar gospodarstva u subotu putuje u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi osigurao dovoljne količine ukapljenog plina (LNG) i tekućeg vodika kao alternativnog ekološkog goriva. Katar spada među najveće svjetske proizvođače ukapljenog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu i u svrhu smanjenja ovisnosti od ruskog plina najavio gradnju dva LNG terminala u Njemačkoj.