PROIZVOĐAČI OGORČENI

Niže otkupne cijene struje iz obnovljivih izvora

Bionic
Reading

Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora neugodno su iznenađeni prijedlogom revizije tarifa prema kojoj se otkupne cijene energije iz solarnih sustava smanjuju za trećinu

Članovi Vijeća zajednice obnovljivih izvora energije pri HGK na jučerašnjem sastanku oštro su negodovali protiv revizije tarifa za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naime, u kuloare je dospio prijedlog revizije tarifa koji je načinio Energetski institut Hrvoje Požar po nalogu MINGO-a, prema kojem se otkupne cijene energije iz solarnih sustava smanjuju za čak 33 do 35 posto.

Otkupne cijene energije iz vjetroelektrana smanjuju se za dva posto, elektrana na biomasu iz šumarstva i poljoprivrede i bioplin za 10 posto, a jedina postrojenja koja mogu očekivati povećanje tarifa su male hidroelektrane s rastom otkupnih tarifa za ti do 51 posto.

Tarife su izračunavane na osnovi proračuna prema kojem investitor koristi čak 35 posto svojih sredstava, a takvih je u Hrvatskoj vrlo malo pa se investicije uglavnom vraćaju iz hipotekarnih i drugih kredita opterećenih visokim kamatama.

Članovi Vijeća žestoko su reagirali na činjenicu da pri reviziji tarifa uopće nisu konzultirani te da bi za ekonomiku tarifa u obnovljivim izvorima energije trebalo angažirati relevantnije institucije kao što su, primjerice, neki hrvatski fakulteti. Takve tarife, a posebno velik pad u fotonaponskim sustavima, kojih je u Hrvatskoj instaliran tek jedan promil, ocijenjene su kao promašaj koji bi mogao snažno utjecati na investicije u sektor obnovljivih izvora energije.