SABOR IZGLASAO

Niža stopa PDV-a na dječju hranu, bijeli šećer, jestiva ulja...

17.02.2012 u 17:44

Bionic
Reading

Od iduće godine i na ugostiteljstvo se primjenjuje snižena stopa PDV-a od 10 posto, dok će se od 1. siječnja 2013. povećati prag za upis u registar PDV-a sa 85 tisuća kuna na 230 tisuća kuna

Od 1. ožujka stopa PDV-a raste sa 23 na 25 posto, s time da se uvodi snižena stopa od deset posto za jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu te na isporuku vode, izglasovali su zastupnici Hrvatskog sabora. Od iduće godine i na ugostiteljstvo se primjenjuje snižena stopa PDV-a od 10 posto, dok će se od 1. siječnja 2013. povećati prag za upis u registar PDV-a s 85 tisuća kuna na 230 tisuća kuna. Osim izmjena Zakona od PDV-u, izglasovan je cijeli paket poreznih zakona, koji uključuje izmjene Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

U sklopu izglasavanja izvješća o radu državnih odvjetništva u 2010. godini zastupnici nisu izglasovali zaključak kojim je HDZ od Hrvatskog sabora tražio da obveže DORH da otkrije i procesuira odgovorne za nezakonito curenje podataka iz USKOK-ovih tajnih istraga u javnost, uz objašnjenje kako je takav nalog neustavan jer bi se uplitao u samostalno djelovanje tužiteljstva.

Tijekom jutra zastupnici su raspravljali, a poslije i izglasovali i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, o čemu su glasovali i prije dva mjeseca, pa su nove i tako brze izmjene zastupnici HDZ-a nazvali dokazom da vladajući ustvari ne znaju što rade. Oporbi je posebno zasmetalo ustanovljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, jer smatraju da taj isti posao radi lani osnovana Agencija za upravljanje državnom imovinom. Zamjeraju što u zakonu nigdje nije objašnjeno čime i kime bi se točno bavio taj ured.

'Mene ovaj prijedlog zakona podsjeća na Alana Forda. Tamo su osnovali ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena, gdje su zapošljavali svoje frendove koji ništa nisu radili', ustvrdila je HDZ-ova Đurđica Sumrak