SUMNJA SE DA JE PODMETNUT?

Još jedan požar kod 'kralja otpada' Petra Pripuza

15.05.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon velikog požara u pogonu za reciklažu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru, gorjelo u još jednom pogonu u vlasništvu tzv. kralja otpada Petra Pripuza. Sinoć iza 21 sat, izbio je požar u pogon tvrtke Metis na riječkom Kukuljanovu

Ovaj je požar, za razliku od onog u C.I.O.S.-u, bio znatno manji, izgorjelo je desetak madraca, jedan stroj i dvije kartonske bale. Do 23.30, požar je bio ugašen, a onaj na Jankomiru bio je lokaliziran nakon 19 sati borbe s vatrenom stihijom.

Očevid je u tijeku, tako da je uzrok požara na Kukuljanovu još nepoznat. Jerry Pajić, direktor tvrtke Metis, kaže za tportal kako je vatra izbila, kao i u postrojenju u Jankomiru blizu ograde. Sumnjiva mu je i činjenica da je do požara došlo navečer, kada pogon ne radi. Veću katastrofu na Kukuljanovu spriječila je brza intervencija riječkih vatrogasaca.

'Ovo je prvi put da je došlo do požara kod nas, a radimo tu deset godina. Ne bih želio aludirati, ali je bilo blizu ograde kao i u C.I.O.S.-u i u to vrijeme nije nitko radio. Tko zna što je?! Teško je reći', kaže Pajić.

I nakon velikog nedavnog požara na Jankomiru, Petar Pripuz vlasnik C.I.O.S.-a, Metisa i mnogih drugih tvrtki koje se bave preradom otpada kazao je kako mu je čudno da se požar desio uoči javne rasprave na temu dobivanja dozvole za objedinjene uvjete okoliša. 'To nam je malo čudno, ali ne želimo prejudicirati. Čekamo nalaz očevida pa ćemo se nakon toga očitovati u javnosti', rekao je u travnju Pripuz.

Tvrtka Matis u 2013. ostvarila je 255 milijuna kuna prihoda, od toga nešto više od 11 milijuna kuna dobiti. Ima 158 zaposlenih. C.I.O.S. je u prošloj godini ostvario 88 milijuna kuna prihoda te upola manju dobit.