prvostupanjska presuda

Ništetna dva ugovora o kreditu u švicarskim francima, Addiko banka mora vratiti 200.000 kuna i pripadajuće zatezne kamate

27.11.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Sudovima u Splitu, Zadru, Rijeci i Kutini, pridružuje se i Općinski građanski sud u Zagrebu, koji je najnovijom presudom utvrdio ništetnost dvaju ugovora o kreditu u švicarskim francima (CHF), priopćili su iz Udruge Franak

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Jesenka Jurić Šojat, presudila je 26. studenoga ništetnost CHF ugovora o kreditu i ništetnost drugog CHF ugovora kojim je taj isti CHF kredit refinanciran.

Presudu za ništetnost oba ugovora ostvario je korisnik kredita Ivo Sole kojeg zastupa splitski odvjetnik Srđan Kalebota.

Sutkinja Jurić Šojat je presudila kako je ništetan CHF ugovor o kreditu iz 2006 te CHF ugovor o kreditu iz 2011. kojim je kredit iz 2006. refinanciran. Prema presudi Addiko banka mora vratiti 200.000 kuna i pripadajuće zatezne kamate. Uz to mora platiti i 26.000 kuna sudskih troškova.

U priopćenju Udruge Franak se ističe da tužitelj nije tužbom tražio kompletan iznos obeštećenja, nego je tražio samo preplaćene kamate po prvome kreditu, a podredno je tražena ništetnost ugovornih odredaba koja je nedvojbena. To znači da će tužitelj novom tužbom zatražiti preostali iznos obeštećenja koji proizlazi iz ništetnosti dvaju ugovora teških ukupno oko 2 milijuna kuna, naveli su iz Udruge Franak.