CERP DEMANTIRA

'Nismo u problemima s otplatom kredita, privatizacije idu dalje'

31.08.2016 u 18:56

Bionic
Reading

Sredinom mjeseca domaći mediji izvještavali su kako je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u velikim poslovnim problemima zbog velikih rata kredita koje mu dolaze na naplatu te da su već počeli pregovori s bankama oko reprograma kredita

CERP u ovoj godini mora vratiti oko 370 milijuna kuna, dok mu iduće godinu na naplatu stiže 497 milijuna kuna. U CERP-u naglašavaju: problema s otplatom nema, a pregovaramo samo oko jednog kredita.

'Krediti su najvećim dijelom naslijeđeni od pravnih prednika CERP-a koji su iz kredita davali pozajmice društvima u njihovu vlasništvu, a CERP se od svoga osnutka dalje zaduživao po odlukama koje je Vlada donosila u postupcima restrukturiranja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Hrvatske', objašnjavaju u toj državnoj agenciji bez ulaska u detalje koja su društva dobivala pozajmice.

Nadalje, poručuju iz CERP-a, ne stoje tvrdnje da su ušli u pregovore s bankama oko reprograma obveza, već je CERP dogovorio odgodu samo za jedan kredit, koji je kamatom najpovoljniji, kako bi u potpunosti vratili drugi kredit u roku, sa znatno višom kamatnom stopom, koji dospijeva za četiri mjeseca i koji će biti podmiren.

'Također napominjemo da, sukladno važećim strateškim dokumentima, CERP ne bi trebao imati problema u redovitom poslovanju s obzirom na to da je u planu nastavak privatizacije trgovačkih društava, s čime su upoznati i naši kreditori, a od čijih prihoda bi CERP nastavio uredno podmirivati svoje obveze', zaključuju u CERP-u.