ZAGREBAČKA BURZA

Niska likvidnost, Ericsson i Končar D&ST pogurali CROBEX u zeleno

Ericsson Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala je u četvrtak bilo obilježeno vrlo niskom likvidnošću, pri čemu su dionički indeksi bilježili blage dobitke, a počeli su pristizati i prvi poslovni rezultati kompanija za drugi kvartal

Indeks CROBEX je uknjižio svoj treći uzastopni dobitak. Vrijednost mu se ovaj put povećala za 0,33 posto te je zaključio na 1.610,04 bodova, što je njegova najviša razina u zadnjih deset dana. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao za 0,19 posto, a među sektorskim indeksima je najviše porastao CROBEXindustrija i to za 1,24 posto, dok je indeks građevinskog sektora CROEBXkonstrukt imao najlošiju izvedbu s padom za 0,73 posto.

Karakteristično za trgovanje u ljetnim mjesecima, likvidnost tržišta je dodatno oslabila te je ukupni dionički promet pao na tek nešto više od tri milijuna kuna, a aktivno je bilo tek dvadesetak izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Ericssona Nikole Tesle, koje su ostvarile promet od 832 tisuće kuna, i to uz rast cijene za 2,36 posto na 1.300,00 kuna, što je njihova najviša cijena još od početka ožujka.

Na drugom mjestu po likvidnosti su bile dionice Podravke nešto više od pola milijuna kuna prometa, iz blagi pad cijene za 0,24 posto na 411,00 kuna, a slijedile su dionice Hrvatskog Telekoma sa sličnim cjenovnim padom od 0,29 posto na 174,50 kuna i prometom od 332 tisuće kuna.

Dobar dan su imale dionice Dalekovoda i Atlantic Grupe, pri čemu su oba izdanja porasla za oko 1,6 posto, a jedan od najvećih dobitnika je bio Končar D&ST, čije redovne i povlaštene dionice su ostvarile cjenovni rast od četiri posto i to na krilima snažnih poslovnih rezultata ostvarenih u drugom tromjesečju.

Dobitnik dana: Končar D&ST +4,00% 1.300,00

Gubitnik dana: Institut IGH -3,81% 101,00

CROBEX: +0,33% 1.610,04

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!