BORIS LALOVAC

'Nisam dilao informacije, ali postoje pritisci banaka zbog švicarca'

12.10.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je na izvanrednoj konferenciji za medije komentirao napise koji posljednjih dana propitkuju ustavnost izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se definira konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite

Okidač za Lalovčev istup bila je ostavka koordinatora Udruge Franak, Denisa Smaje, koji je Jutarnjem listu rekao kako je dao ostavku jer mu je Lalovac rekao da su bankari, članovi HDZ-a i neki ustavni suci dogovorili rušenje tzv. zakona o konverziji.

'Pisali smo zakon tako da ne bi trebao biti srušen na Ustavnom sudu, pa ni pred Europskom komisijom', rekao je Lalovac. Dodao je kako bi htio čuti od opozicije da, ako osvoji vlast, neće mijenjati zakon, a Ustavni sud 'neka donese odluku kakvu god želi'.

Kaže da mu ne pada na pamet komentirati odluke Ustavnog suda. Smatra da je zakon ustavan, da štiti građane, prvenstveno one koji su preplatili kredite, a da je za bankare normalno to da će vršiti pritisak.

Na pitanje je li Smajina izjava također neka vrsta pritiska Lalovac odgovara: 'To su informacije koje su bile i u medijima, nema tu ništa novo. Dolazile su do mene, a ja nisam dilao njima niti išta znam o tome. Razgovaralo se o tome što ako Ustavni sud donese drugačiju odluku. Vlada i dalje ima instrumente i nastavit ćemo se dalje boriti za građane.'

Na ponovljeno pitanje je li rekao Smaji da su bankari, HDZ i suci dogovorili rušenje zakona, Lalovac kaže da razgovara svaki dan, kako je to 'rekla-kazala' i kako ne ulazi u to ima li u Udruzi Franak unutarnjih sukoba. Konačno, upitan može li demantirati Smajinu izjavu, Lalovac odgovara:

'Da. S moje strane, nisam proizveo takvu informaciju. Ali da, postoje određene informacije koje dolaze do mene i ne mogu provjeriti jesu li istinite ili ne. Postoje pritisci, ali moramo spustiti loptu na zemlju.'

Zaključio je rekao kako se banke prošli tjedan uopće nisu javile na aukciju trezorskih zapisa. 'Sami procijenite je li to pritisak ili ne', rekao je ministar.