apel građanima

Nijemcima stiglo upozorenje da troše više plina nego što bi trebali: 'Smanjite potrošnju, bez uštede ćemo teško izbjeći nestašicu'

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2022 17:41
  • Objavljeno 06.10.2022 u 16:45
tportal

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Njemačka mrežna agencija upozorila je u četvrtak na prekomjernu potrošnju plina i ukazala na moguće posljedice po plinske rezerve za zimu

'Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna ako značajno ne smanjimo potrošnju plina', rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller. Domaćinstva i poduzeća su prošlog tjedna potrošila ukupno 618 gigavat sati energije, što je 10 posto više nego prosjek za to razdoblje godine.

'Bez značajne uštede u privatnom, zanatskom i industrijskom sektoru i to u visini od barem 20 posto bit će teško izbjeći nestašice plina tijekom zime', rekao je Mueller. Kućanstva i zanatski sektor troše oko 40 posto plina, a na industriju otpada ostatak.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck istodobno tvrdi kako će krajem mjeseca spremnici za plin u Njemačkoj biti popunjeni s planiranih 95 posto kapaciteta. Također je ukazao i na ubrzanu izgradnju infrastrukture za uvoz ukapljenog plina i nove terminale koji nastaju na Baltiku i Sjevernom moru.

No unatoč tomu apelirao je na građane da štede energiju. 'U usporedbi s prošlom godinom moramo uštedjeti 20 posto energije. Za opuštanje je puno prerano', rekao je Habeck. Pojačana potrošnja energije u Njemačkoj dovodi se u vezu i s neuobičajeno niskim temperaturama za kraj rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!