OSUMNJIČENA ČITAVA OBITELJ

Nijemci prijavili Uskoku hrvatskog 'kralja vjetra' Antu Ćurkovića

Bionic
Reading

USKOK je 14. ožujka ove godine primio je kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, poznatijeg i kao 'kralj hrvatskog vjetra', doznaje Energetika-net

Uz Antu Ćurkovića prijava je podnesena i protiv njegovog sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćerke Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića.

Antu Ćurkovića se kaznenom prijavom sumnjiči da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegove uže obitelji pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura.

Projekti koji su imali te suglasnosti mogli su računati na uvrštavanje na listu proizvodnih pogona čiju energiju će operator energetskog tržišta (HROTE) otkupiti i platiti, pa se može reći da je riječ o dobivanju svojevrsne koncesije, piše Energetika-net.


Ante Ćurković

Ante Ćurković 30. rujna 2009. otišao je iz HEP-a, a od 7. rujna 2011. član je Nadzornog odbora Dalekovoda. U prijavi se navodi da je Ćurković kao glavna osoba u HEP-u za strategiju, investicije i razvoj raspolagao svim razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama vjetropolja, što je iskoristio za sebe odnosno tvrtke koje su osnovali on ili članovi njegove obitelji.

Ostalih petero prijavljenih u to su umiješani kao osnivači ili vlasnici velike mreže tvrtki kroz koje su vjetroenergetski projekti realizirani.

Ante Ćurković je za Energetiki –net i kazao da ne zna ništa o kaznenoj prijavi.

Podnositelj prijave je njemačka tvrtka MCI iz Hamburga, o cijelom slučaju informirali su i monitoring komisiju Europske unije.

MCI razvija projekte u obnovljivim izvorima energije s tehničke, pravne i komercijalne strane za naručitelje iz Njemačke, Austrije i Italije, koji su u Hrvatskoj prisutni pet godina s nekoliko projekata, no ni jedan projekt još nije dovršen.

'Ne optužujemo nikoga ali smatramo da postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina i da bi je vrijedilo provjeriti. Konglomerat Ćurković poznat je svim klijentima s kojima smo razgovarali i u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji i moram vam reći da imaju vrlo loš imidž. To što oni rade smeta našim partnerima i nama a ako je to javna tajna onda smatramo da bi bilo dobro da se njome i USKOK pozabavi, ako ne samoinicijativno, onda na osnovu podnesene prijave. Smatramo da je Hrvatska dosegla određene pravne standarde i jako nas zanima što će se dogoditi s našom kaznenom prijavom', rekao je Michael Hermann iz MCI-a za Energetika-net.