SINDIKATI O PRIVATIZACIJI

Nije vrijeme za prodaju škverova

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 01.08.2009 17:53
  • Objavljeno 01.08.2009 u 17:49
Brodogradilište Split škver-231208

Brodogradilište Split škver-231208

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josko Ponos

Danas su objavljeni natječaji za prodaju svih šest hrvatskih brodogradilišta, a sindikati upozoravaju kako sada nije pogodno vrijeme za prodaju.

Započela je prodaja svih šest hrvatskih brodogradilišta po cijeni od jedne kune, osim za Uljanik koji se prodaje po posebnim uvjetima. Danas su objavljeni natječaji u domaćim medijima, a ima li interesa za hrvatska brodogradilišta, doznat ćemo do kraja rujna. No sindikati smatraju kako sada nije pogodno vrijeme za prodaju, javlja HRT.

U pitanju je štetna odluka. Vlada nije respektirala glas struke, argumentiran na činjenici da je kriza brodarstva, da je smanjena potražnja za narudžbom novih brodova, da je kriza financijskih institucija. Uz to, objava natječaja se podudara sa kolektivnim odmorima u nekim brodogradilištima, istaknuo je Ozren Matijašević čelnik Hrvatske udruge sindikata.

I povjerenik Sindikata metalaca u riječkom brodogradilištu 3. maj, Juraj Šoljić, te povjerenik Hrvatske udruge sindikata u brodogradilištu Kraljevica, Nenad Miškulin, složni su u kritici da vrijeme opće svjetske krize nije vrijeme za privatizaciju. Na svjetskom tržištu nema interesa za kupnju naših brodogradilišta i to bi mogao biti njihov kraj. Sindikalci obaju brodogradilišta, kao članovi budućeg Povjerenstva koji će odlučivati o najboljoj ponudi, protivit će se ponudama ne bude li prije sklopljen socijalni sporazum sa sindikatima, najavili su.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi