odlazak velikana

Nije briljirao u školi, otac ga je izbacio iz kuće, ali unatoč svemu, zaradio je više od milijarde eura: Tko je Götz Werner i što je ostalo iza osnivača dm-a?

09.02.2022 u 18:27

Bionic
Reading

Više od 66.000 zaposlenih, 3700 prodajnih mjesta i godišnji promet viši od 12 milijardi eura ostavština je pokojnog osnivača dm-a, najpoznatijeg europskog lanca drogerija, Götza Wernera, preminulog u 79. godini života u Stuttgartu. Njegov dm, koji pažnju visokim plaćama plijeni i u Hrvatskoj, zasnovan je na Wernerovoj politici da mu je zadovoljstvo radnika važnije od bilo kakvog novčanog povrata, a još devedesetih godina zalagao se za uvođenje univerzalnog temeljnog dohotka

Zaposlenicima dm-a u Hrvatskoj, koji su se lani mogli podičiti prosječnim plaćama višim od 10.000 kuna, jučer je stigao e-mail u kojem su obaviješteni o smrti osnivača tog maloprodajnog lanca te im je poslana poruka da će njegove misli nastaviti živjeti u svakodnevnom poslovanju.

Jedna od fraza koju je ponavljao tijekom života bila je 'trajno i konstruktivno nezadovoljstvo postojećim uvjetima'. U toj rečenici sažeo je poslovnu politiku dm-a, smatrajući da sve tvrtke koje žele prosperirati moraju stalno prilagođavati svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu.

Werneru promjena nikad nije bila nepoznata. Rođen je 1944. u Heidelbergu kao sin ljekarnika. Nije se proslavio u školi, pao je razred i tek je naknadno izučio ljekarnički zanat. Karijeru je započeo u očevoj tvrtki Drogerie Werner.

No u obiteljskoj kompaniji Götz nije došao do izražaja, a otac ga je u 28. godini izbacio iz kuće i iz biznisa. Te 1969. preselio se u Karlsruhe te se 1969. zaposlio u tvrtki Drogerie Ruth. Nakon četiri godine rada i prikupljenog iskustva osnovao je svoju drogeriju, Drogerie Markt, koja i danas ima sjedište u Karlsruheu i koja se od ostalih drogerija razlikovala po tome što je imala manji izbor robe, niže cijene te je bila samoposlužna.

Već 1976., nakon tri godine samostalnog rada, Werner je izišao izvan njemačkih granica i otvorio prve trgovine u Austriji, a do 1978. dm je imao više od stotinu trgovina. U Hrvatsku su stigli 1996. godine, a do danas su se proširili na 164 lokacije do Vukovara do Dubrovnika.

Nakon 35 godina rada na čelu dm-a Werner se povukao s vodeće pozicije 2008. godine, a obiteljski biznis prepustio je sinu Christianu.

Götz Werner, osnivač dm-a Izvor: Društvene mreže / Autor: DW News

Osim kao iznimno uspješan biznismen, s osobnim imetkom višim od milijardu eura, što ga stavlja u društvo stotinjak najbogatijih Nijemaca, Werner će ostati upamćen po nekim nekonvencionalnim idejama.

Bio je jak zagovornik bezuvjetnog temeljnog dohotka i propagirao ga je pod parolom 'Tisuću eura za sve'. Ideja univerzalnog dohotka intrigirala ga je od ranih 90-ih godina, a još joj se više posvetio nakon umirovljenja i velike financijske krize 2008. godine.

Njegovo zalaganje za univerzalni dohodak, kako je sam tvrdio, bio je njegov pokušaj doprinosa društvu: 'Ljudi i njihove potrebe. Oni moraju biti cilj svih napora. Onda ništa ne može spriječiti uspjeh. Ljudima se mora omogućiti financijska sloboda kako bi preuzeli inicijativu i sudjelovali u oblikovanju slobodnog građanskog društva, čak i u vremenima sve veće globalizacije, digitalizacije i automatizacije.'