IGRA BROJKI

Nezaposlenost veća unatoč padu broja nezaposlenih

  • Autor: tportal.hr/RBA
  • Zadnja izmjena 24.10.2011 15:13
  • Objavljeno 24.10.2011 u 14:29
nezaposlenost

nezaposlenost

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se stopa nezaposlenosti u rujnu blago povećala u odnosu na kolovoz, unatoč činjenici što se broj nezaposlenih u rujnu u odnosu na kolovoz blago smanjio. Stopa nezaposlenosti u rujnu je iznosila 16,8 posto, što je 0,1 postotni bod više nego u kolovozu

Takva kretanja posljedica su pada aktivnog stanovništva (malo ispod 1,7 milijuna), odnosno činjenice da se broj zaposlenih u odnosu na kolovoz smanjio više nego broj nezaposlenih (9,1 tisuća u usporedbi sa 1,7 tisuća) unatoč razmjerno snažnom sezonskom zapošljavanju uslijed produljene turističke sezone.

Na temelju navedenih trendova analitičari Raiffeisena ocjenjuju da je aktivnost realnog sektora još suviše slaba da bi potaknula snažnije zapošljavanje. Ipak, na godišnjoj razini primjećuju povoljnija kretanja o čemu svjedoči pad nezaposlenosti od 0,1 posto u odnosu na rujan prošle godine.

Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, međutim očekivani blagi rast gospodarstva u drugoj polovini godine ipak je preslab da bi se potaknulo snažnije zapošljavanje i bitno popravili trendovi na tržištu rada, navode analitičari banke Raiffeisen. Očekujući negativna kretanja na tržištu rada, RBA analitičari za cijelu godinu prognoziraju stopu nezaposlenosti od 18,2 posto, što bi bila najviša stopa registrirane nezaposlenosti od 2003. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi