PROMJENA PRAVILA

Nezaposleni će se na burzu morati javljati jednom tjedno

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / Cropix

Svi nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uskoro bi se mogli umjesto jednom mjesečno na burzu javljati jednom tjedno, piše Poslovni dnevnik

Kako poručuje Ankica Paun-Jarallah, ravnateljica Zavoda, doći će vrijeme kada će HZZ, kao i u nekim drugim zemljama tražiti od nezaposlenih ne samo 'tjedno javljanje' nego i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao.

'I sada postoji obveza vođenja dnevnika traženja posla i kontaktiranja svojeg savjetnika, ali mi zasad ne tražimo dokaze o nekoliko poslanih molbi tjedno', kaže za Poslovni dnevnik Paun-Jarallah. A takva 'aktivna politika traženja posla' se ne traži, jer na Zavodu nema dovoljno kadra koji bi taj posao odradio.

U Europi je prosjek da na 150 nezaposlenih dolazi po jedan savjetnik. U nas na jednog savjetnika dolazi čak 700 nezaposlenih. Cilj je, neslužbeno se doznaje, da uskoro dostignemo prosjek od tristotinjak nezaposlenih na jednog savjetnika, što znači da će HZZ uskoro postati atraktivan poslodavac koji će zaposliti više stotina novih kadrova. U Europi s bujanjem krize i rastom broja nezaposlenih, tvrdi naš izvor blizak HZZ-u, povećavaju se proračunska sredstva za nacionalne zavode za zapošljavanje.

Ravnateljica Zavoda je dodala kako u nekim zemljama svaki nezaposleni mora svom savjetniku predati dokument o tome što je točno taj tjedan radio kako bi pronašao posao. Točnije, mora dokumentirati minimalno pet poslanih molbi tjedno.

'Primjerice, u Slovačkoj je svaki nezaposleni obvezan svoj status dokazivati dokumentacijom iz koje je vidljivo da aktivno traži posao. Također ako se u Njemačkoj ili Austriji utvrdi da osoba ne traži posao dovoljno aktivno, briše se iz evidencije', odgovaraju iz HZZ-a poručujući kako je i Hrvatska budući član Europske unije, što znači da će također morati provoditi sve direktive i smjernice EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!