globalna opskrba

Nevjerojatan kaos u svjetskim lukama, čak 300 brodova na čekanju: Posljedice dugoročne

02.11.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Već neko vrijeme pišemo u kaosu u globalnim lancima opskrbe, a čini se da se situacija ne smiruje. Upravo suprotno, upozorili su danas iz najvećeg svjetskog brodara AP Moeller-Maersk.

Upozoravaju da će se kaos u lukama diljem svijeta nastaviti i sljedeće godine, potaknuvši zabrinutost zbog prekida božićnih isporuka. AP Moller-Maersk poručuje da će globalna potražnja za kontejnerima ove godine rasti između 7 i 9 posto – brže nego što se očekivalo – i upozorio da će tržište ostati pod pritiskom barem u prvom tromjesečju 2022.

Oporavak potražnje za robom nakon zatvaranja, u kombinaciji s nedostatkom radne snage i stalnim epidemijama koronavirusa, prouzročio je velike zastoje u lukama diljem svijeta.

Izvršni direktor Maerska Soren Skou rekao je da oko 300 brodova čeka na iskrcaj, stvarajući dodatni pritisak na globalne lance opskrbe.

“Pitanje zapravo nije nedostatak kapaciteta brodova. Problem je što se kapacitet brodova troši čekanjem izvan luka, a mi moramo riješiti problem radne snage u lukama kako bi lanci opskrbe bili bolji”, rekao je Skou za Bloomberg.

Kako bi zadovoljio rastuću potražnju, Maersk je rekao da je povećao kapacitete, ali to nije moglo nadoknaditi pretrpanost u lukama zbog koje je obujam kontejnera u trećem tromjesečju smanjen za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prije pandemije 2019. i nešto ispod razine u prošlogodišnjem trećem tromjesečju .

"Prevelik dio naših kapaciteta vezan je i čeka ispred luka", rekao je Skou.

Maersk, koji upravlja jednim od pet kontejnera koji se isporučuju diljem svijeta, rekao je da se sada očekuje da će njegov glavni oceanski posao rasti sporije od globalne potražnje za kontejnerima. Tvrtka sada očekuje porast potražnje za 7-9 posto ove godine, u odnosu na prethodne smjernice koji su predviđali rast između 6 i 8 posto.

  • +3
Luka Los Angeles /Ilustrativna galerija Izvor: Profimedia / Autor: cheryl valle / Panthermedia / Profimedia