TRŽIŠTE KAPITALA

Nešto življe trgovanje i veća volatilnost na burzi; dobitnik dana je Karlovačka banka

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala u srijedu je bilo ponešto življe nego dan ranije, što je iznjedrilo određenu volatilnost dioničkih indeksa tijekom dana te veće cjenovne pomake dionica iz cikličkih sektora

Dionički indeksi Zagrebačke burze su veći dio dana proveli u negativnom teritoriju, ali su njihovi gubici osjetno smanjeni ili čak eliminirani na samom kraju trgovanja. Tako je indeks CROBEX zaključio s minimalnim rastom od 0,04 posto na 1.611,72 bodova, iako je tijekom dana pao i ispod psihološke razine od 1.600 bodova. Bio je to sedmi dan kako CROBEX naizmjenično raste i pada, što ukazuje na nedostatak jasnog sentimenta na tržištu.

Indeks blue chip izdanja CROBEX10 je porastao za 0,20 posto, indeks najviše kotacije CROBEprime ojačao za neznatnih 0,03 posto, dok je indeks šireg tržišta CROBEXplus pao više od jedan posto. Najveći pomak, i to negativni, je upisao indeks građevinskog sektora CROBEXkonstrukt, koji je pao za 3,49 posto.

Likvidnost tržišta se poboljšala u odnosu na dan ranije, pa je ukupni dionički promet iznosio 4,8 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Dalekovoda s prometom od 790 tisuća kuna, koje su s padom od 5,33 posto na 7,10 kuna bile jedan od najvećih gubitnika. Sa 583 tisuće kuna prometa slijedile su dionice Podravke, koje su ojačale za 0,67 posto na 449,00 kuna.

Od likvidnijih izdanja, dobar dan još su imale i dionice Ericssona Nikole Tesle, koje su porasle i četvrti uzastopni dan, ovaj put za 2,16 posto, te zaključile na osmomjesečnom maksimumu od 1.420,00 kuna, dok su dionice Zagrebačke banke nadodale 2,38 posto na 51,60 kuna. Među gubitnicima su prevladale dionice iz cikličkih sektora. Uz već spomenuti Dalekovod, izdvajaju se dionice Đuro Đaković grupe, Petrokemije i Tankerske Next Generation, koje su redom potonule više od šest posto, dok su Ingra i Atlantska plovidba pale za 3,75 posto, odnosno 2,44 posto.

Dobitnik dana: Karlovačka banka +98,76% 160,00

Gubitnik dana: Alpha Adriatic -13,79% 25,00

CROBEX: +0,04% 1.611,72

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!