SPORNE PLAĆE MENADŽERA

Nestle prijeti odlaskom iz Švicarske

14.09.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića Nestle mogao bi napustiti matičnu Švicarsku nametne li vlada u Bernu ograničenje na plaće menadžera, kazao je predsjednik uprave te kompanije u razgovoru za švicarski list Sonntag

'Bio bi to početak kraja', kazao je Peter Brabeck u odgovoru na pitanje vezano uz pozive upućene saveznoj vladi da uvede plafon na plaće.

'Morali bismo se upitati je li Švicarska još uvijek prava lokacija za nas', dodao je, upitan kakve bi posljedice takav potez imao za Nestle, švicarsku nacionalnu korporativnu ikonu.

Globalna financijska i gospodarska kriza izazvala je bijes javnosti zbog visokih plaća i bonusa menadžerima, osobito onim zaposlenim u financijskoj industriji.

Posljednjih su tjedana političari nekih industrijaliziranih gospodarstava pojačali pritisak na uvođenje plafona na plaće.

Za Brabecka, najprivlačnija osobina Švicarske je upravo njezina pravna izvjesnost. Međutim, kako je kazao, ta je izvjesnost sada poljuljana.

'U posljednje su se vrijeme pojavili pritisci na Švicarsku izvana i populistički pritisci iznutra. Imali smo se prilike osvjedočiti da su vlada i parlament spremni mijenjati postojeće zakone. To je štetno u smislu lokacije za poslovanje. Švicarska je nekada bila poznata po tome što nije popuštala pred takvim pritiscima', kazao je.

Švicarska je banka UBS nedavno popustila pod pritiscima i prihvatila izvansudsku nagodbu s američkim vlastima o otkrivanju identiteta 4.450 njezinih američkih klijenata, što znači da su kompromitirani švicarski strogi zakoni o bankarskoj tajni.

Brabeck ističe kako se ne radi o izoliranom slučaju. 'Za Švicarsku kao odredište važno je da pravna izvjesnost ostane sačuvana, odnosno da mjestimice bude čak i obnovljena', smatra on.

Nestle, čije je sjedište u Veveyu na zapadu Švicarske, u prošloj je godini ostvario neto dobit u visini 18 milijardi švicarski franaka (11,9 milijardi eura).