NELIKVIDNOST I SMANJENJE PLAĆA

Neposlušnim tvrtkama Kosor dala još 10 dana

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 20.08.2009 15:36
  • Objavljeno 20.08.2009 u 15:36
JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Vlada je dobila detaljne planove poboljšanja likvidnosti iz većine javnih i državnih poduzeća, s tim da određene probleme u provedbi planova imaju HEP, HŽ, Vjesnik, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste. Većina javnih i državnih poduzeća provela je preporuku Vlade o smanjenju plaća upravama, a onima koji su se oglušili na zahtjev premijerka je zaprijetila smjenom nadzornih odbora

Na prvoj sjednici nakon ljetne stanke Vlada je iznijela podatke o provedbi srpanjske mjere o ostvarivanju planova za poboljšanje likvidnosti i smanjivanje plaća predsjednicima uprava u javnim i državnim poduzećima na najviše 17.000 kuna.

Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je da su velika javna poduzeća postupila po Vladinu zahtjevu, ali imaju problema s državnim tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu koje su u nadležnosti Hrvatskog fonda za privatizaciju. Vlada je dala rok od 10 dana tim društvima da joj dostave planove za poboljšanje likvidnosti i očitovanje o rezanju plaća. U slučaju da se na to ogluše, pokrenut će postupak smjenjivanja nadzornih odbora u tim društvima. Među njima su Hrvatska poštanska banka, Luka Ploče, IPK Osijek i Vupik.

'Navedeni rok se odnosi i na HEP, HŽ, Vjesnik, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste koji moraju doraditi svoje postojeće planove. Cilj nam je da se rok plaćanja svede na 60 dana'. Premijerka nije bila određena što će se dogoditi s pojedinim ministrima koji se nalaze u nadzornim odborima ako dođe do smjena.

Prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, 30 trgovačkih društava za koje je odgovoran HFP je srezalo plaće svojim predsjednicima i članovima uprava, njih 15 to nije moralo napraviti jer su već imali manje plaće od traženih, dok se 15 poduzeća uopće nije očitovalo o toj mjeri Vlade.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da se Ministarstvu unutrašnjih poslova odobri nabavka 10 presretača i 31 motocikla u vrijednosti od približno 10 milijuna kuna, čija je nabava predviđena Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa. Sredstva za taj program osigurava Centar za vozila Hrvatske, HAK i osiguravajuća društva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi