SUPERVIZIJA

Neovisni stručnjaci preporučuju ECB-u da sam provjerava rizik u bankama

17.04.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) morala bi sama provjeravati rizik u bankama pri utvrđivanju zahtjeva o potrebnoj razini kapitala, smatraju neovisni stručnjaci, upozorivši da su ocjene samih banaka često pristrane.

To je najznačajnija preporuka stručnjaka koji su trebali ocijeniti ECB-ovo obavljanje ključnog supervizorskog zadatka, s fokusom na odlučivanje o potrebnoj visini kapitala koju banke moraju držati za 'pokrivanje' potencijalnih gubitaka.

Analizu je naručio sam ECB, a započela je u prošlogodišnjem rujnu, znatno prije problema u američkom Silicon Valley Banku (SVB) i u švicarskom Credit Suisseu koji su pokrenuli brojna pitanja o bankovnoj regulativi, primjećuje Reuters.

Pri utvrđivanju kapitalnih zahtjeva ECB svoju analizu kombinira s internim procjenama banaka o riziku i adekvatnim razinama kapitala.

Pet stručnjaka, redom nekadašnjih supervizora iz Japana, Sjedinjenih Država, Irske, Španjolske i Kanade, smatra takav pristup "konceptualno slabim". Drže i da je interni proces procjene adekvatnosti kapitala (ICAAP) u samim bankama često pristran.

Zato se ECB na njih ne bi trebao oslanjati, zaključuju.

"ICAAP-ove treba koristiti kao pomoćne informacije, a ne kao temelj za analizu", smatraju neovisni stručnjaci.

ECB-u sugeriraju da promijeni način utvrđivanja kapitalnih zahtjeva i da se usredotoči "na specifične rizike koji nalažu dodatno kapitalno pokriće, uz paralelno značajno ograničavanje korištenja ICAAP-ova".

Glavni ECB-ov supervizor za banke Andrea Enria rekao je da su preporuke stručnjaka učvrstile njegovo "uvjerenje da nadzor mora biti prilagodljiviji, invazivniji i usmjereniji na rizik".

Njegova kolegica supervizorica u ECB-u Elizabeth McCaul pozdravila je preporuku da se više koriste "kvalitativne mjere", koje bi, po njezinim riječima, mogle uključivati ​​"ograničenje poslovnih aktivnosti, zahtjeve za promjenama u odboru i menadžmentu banaka, i novčane sankcije".