BANALNOST SE ISPLATI

Neobične ali uspješne online biznis ideje

28.11.2008 u 14:31

Bionic
Reading

Teška vremena traže nekonvencionalne ideje i kreativno razmišljanje. Internet je prepun neobičnih poslovnih pothvata, a poneki su toliko banalni da pomislite da nema šanse da će uspjeti. Ali, često se upravo takvi pokažu punim pogotkom

PRODAJA STARIH SEMINARA

Student Michael Senoff oduševio se idejama marketinškog gurua Jaya Abrahama, pa je poželio nabaviti njegov seminar s prijašnjih predavanja. Jedini problem je bio što je službena cijena seminara 20.000 dolara (američki mediji ga nazivaju najskupljim seminarom na svijetu). Senoff se nije obeshrabrio, već je nastavio tražiti i tako slučajno naletio na čovjeka iz Kalifornije koji mu je prodao čitav komplet za samo 50 dolara.

Poduzetni Senoff zatim je seminar rascjepkao na manje cjeline te je za svaki dobio 1.700 dolara. Ostalo je došlo samo po sebi. Pokrenuo je vlastitu web stranicu preko koje danas prodaje stare seminarske materijale brojnih marketinških stručnjaka, i zaradi više od tisuću dolara dnevno.

UPLOADANJE GLAZBE NA TUĐE iPODOVE

Nečija lijenost ili jednostavno nedostatak vremena prilika je za druge da dobro zarade. Primjer za to je Catherine Keane, vlasnica Hungry Pod-a, koja zarađuje preko 100.000 dolara godišnje uploadanjem muzike na iPode drugih ljudi.

Na ideju je došla kad je čula da jedan njezin poznanik nudi 500 dolara da mu netko prebaci CD kolekciju na iPod. Nakon što je priča o njezinu online biznisu stigla u novine, proširila je posao. Zaposlila je još troje djelatnika te nabavila nekoliko novih računala.

BRATSKE VEZE

Na američkim koledžima studenti su obično članovi nekog bratstva ili sestrinstva. Takva udruženja često se nazivaju prema slovima grčkog alfabeta, a članovi se zovu 'Grcima'.

Članom jednog takvog bratstva bio je i Joseph Tantillo. Njemu je ideja za online biznis pala na pamet dok je u čekaonici kod liječnika listao poslovne novine. U to vrijeme, on i žena čekali su prvo dijete i željeli su raditi od kuće. Odlučio je otvoriti online trgovinu preko koje bi prodavao odjeću s oznakama bratstava i sestrinstava. Nakon što je za samo 79.95 dolara otvorio dućan preko Yahooa, proveo je istraživanje o tome što bi bivši članovi njegova bratstva voljeli imati.

Koristeći snažnu mrežu bivših 'Grka', izgradio je GreekGear.com koja danas na godinu prodaje robe u vrijednosti od 1.9 milijuna dolara.

ONLINE KISELJENJE NAMIRNICA

Vjerovali ili ne, kiseljenje kupusa, mrkve ili krastavaca može vam donijeti lijepe pare. Ako još recepte obogatite nekim svojim posebnim dodacima, tada je već riječ o umjetnosti.

Barem tako kiseljenje namirnica tretiraju na web stranici rickspicksnyc.com. Osnivač Rick Field, bivši TV producent, pretvorio je svoj hobi u uspješan kućni biznis.

Sve tajne pripremanja zimnice Field je naučio još kao dječak. U zrelim godinama uhvatila ga je nostalgija za rodnim krajem, pa se ponovo bacio u kiseljenje. Prisjetio se starih obiteljskih recepata, uskoro im je dodao nove, da bi preko weba počeo s prodajom svojih staklenki kiselog povrća.

POSAO ZA VOJNIKE

Nakon 15 godina rada u agenciji za zapošljavanje, Karin Markley je shvatila da tvrtke osobito cijene zaposlenike koji su prošli vojnički dril. Odlučila je pokrenuti portal preko kojeg bi povezala bivše vojnike u potrazi za poslom i zainteresirane poslodavce.

Mjesecima je pokušavala dobiti od američkog ministarstva obrane odobrenje da može koristiti njihov službeni pečat. Kada je dobila dozvolu, pokrenula je MilitaryExits.com koji joj sada donosi više od 600.000 dolara godišnje.

ŠTO LJUĆE, TO PROFITABILNIJE

Kad bi vam neko rekao da možete zaraditi 200.000 dolara pišući o ljutim umacima, pomislili biste da je lud. Ali, upravo to radi Nick Lindauer

Prije sedam godina on je pokrenuo online kućni biznis Sweat 'N Spice. Prodavao je nekoliko vrsta ljutih umaka, ručno ih je pakirao i osobno slao poštom te je uspio nekako preživjeti prvu godinu. Danas, Lindauer prodaje preko tisuću proizvoda koje radi 300-tinjak obrtnika. U 2006. zaradio je 200.000 dolara, a plan je u narednih nekoliko godina prijeći granicu od milijun dolara.

LETE LEPTIRI, LETI NOVAC

Poslovna karijera Josea Muniza počela je kad se s prijateljem okladio u 100 dolara da je moguće živjeti od prodaje živih leptira. Nakon devet godina, ne samo da je Muniz preživio već mu amazingbutterflies.com donosi milijun dolara godišnje. Prodaje leptire za vjenčanja, godišnjice i razne druge svečanosti. Ipak, još uvijek čeka da mu se isplati onih 100 dolara.

UNOVČITE NEŽELJENI NAKIT

Propala veza, osim ljubavnih ožiljaka, za sobom obično ostavi i nekoliko neželjenih komada nakita. Upravo se to dogodilo i Joshuau Oppermanu kojeg je napustila zaručnica i ostavila mu dijamantni prsten. Kad ga je pokušao vratiti u zlatarnicu gdje ga je tri mjeseca prije kupio, ponudili su mu samo 32 posto od njegove originalne cijene.

Zbog toga je odlučio pokrenuti vlastiti site preko kojeg ljudi u istoj situaciji mogu prodati nakit za bolju cijenu.