AGENCIJA STANDARD & POOR'S

Negativna prognoza HBOR-a zrcalo RH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2012 21:26
  • Objavljeno 16.04.2012 u 16:25
hbor Anton Kovačev

hbor Anton Kovačev

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Negativna prognoza za HBOR odražava negativnu prognozu za Republiku Hrvatsku, koja zrcali 33-postotnu vjerojatnost da bismo mogli sniziti kreditni rejting države u idućih 12 mjeseci, kažu u Agenciji

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's danas je potvrdila rejtinge Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.

'Naši rejtinzi za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR), razvojnu banku u stopostotnom državnom vlasništvu, izjednačeni su s onima Republike Hrvatske, a odražavaju naše stajalište o gotovo sigurnoj vjerojatnosti za pravovremenom i dostatnom izvanrednom pomoći, ako se za njom ukaže potreba', navodi se u priopćenju S&P-a.

U toj agenciji podsjećaju da su 3. travnja potvrdili Hrvatskoj rejtinge za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.

U skladu s time, kako navodi Agencija, potvrđeni su danas i HBOR-u rejtinzi 'BBB-/A-3', kao i negativna prognoza.


'Negativna prognoza za HBOR odražava negativnu prognozu za Republiku Hrvatsku, koja zrcali vjerojatnost od 33 posto da bismo mogli sniziti kreditni rejting države u idućih 12 mjeseci ako razmjeri i tempo provedbe reformi, poglavito na tržištu rada i u državnom sektoru, ne budu dostatni za kreiranje održivog gospodarskog rasta', tumače u agenciji.

Dodatno, u S&P-u podsjećaju da bi svaka promjena rejtinga Republike Hrvatske rezultirala istim potezom u slučaju HBOR-a.

'Agencija bi mogla smanjiti rejtinge HBOR-u i u slučaju neočekivanih promjena u potpori države, što bi nas navelo na preispitivanje naše ocjene ključne uloge HBOR-a za razvoj hrvatskog gospodarstva i promociju hrvatskog izvoza, kao i za integralnu vezu s hrvatskom vladom', dodaje se u današnjem priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi