Ne košta ništa

Nećete vjerovati kako jednostavno možete uštedjeti velik novac

17.03.2017 u 06:30

Kako do Europske zdravstvene iskaznice

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Bolničko liječenje u Hrvatskoj bez dopunskog zdravstvenog osiguranja prilično je skup sport, a troškovi bolnice u Europskoj uniji još su veći. Osjetili su to svi koji su morali ostati na bolničkom liječenju izvan Hrvatske, ali i oni koji su se oslonili samo na putno osiguranje koje nije zamjena za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja

Svi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imaju pravo i na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja - takozvani EKZO. Procedura za njegovo dobivanje iznenađujuće je jednostavna.

Na pet lokacija u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku postavljeni su automati koji će vam za samo par sekundi napraviti europsku zdravstvenu. U svojim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio uređaje sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomate), na kojima, osim rednog broja, građani mogu podići i svoj EKZO.

Redomati su postavljeni u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu, na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu, na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci, na adresi Slogin kula 1 te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku, na adresi Kralja Zvonimira 1.

Treba vam manje od trideset sekundi da biste izvadili zdravstvenu koja će vas štititi u cijeloj Europskoj uniji, ali i nekim zemljama izvan nje – Švicarskoj, Islandu i Norveškoj. Dakle, ako putuje na skijanje u Austriju i doživite težu nesreću zbog koje ćete morati provesti, primjerice, mjesec dana u bolnici, jednostavno morate imati europsku zdravstvenu ili ćete bankrotirati. 

Kao što je vidljivo u fotogaleriji, na terminalu je dovoljno odabrati 'EU iskaznice', u zato predviđeni utor ubaciti važeću zdravstvenu iskaznicu, pričekati dok se podaci obrade i iz terminala uzeti europsku zdravstvenu koja vrijedi iduće tri godine. Ta jednostavna procedura uštedjela bi tisuće kuna onima koji su morali ostati na liječenju u Europskoj uniji da su je ranije izvadili. 

HZZO upozorava da putno osiguranje nije zamjena za ovu iskaznicu. Naime, putno osiguranje traje samo u predviđenom trajanju puta jer se ne očekuje da će nešto poći po zlu. Dodatno, na umu treba imati da putno osiguranje uglavnom pokriva troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo.

Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.  Ako niste u blizini velikog grada, EKZO možete naručiti i putem interneta. Dovoljno je samo na portalu Cezih.hr podnijeti zahtjev ili se osobno obratiti najbližem regionalnom uredu HZZO-a. EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku.

Neodgodiva zdravstvena zaštita bit će i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porođaj. Također, neodgodive su zdravstvene usluge i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no za korištenje tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.