NAKON ULASKA U EU

Nećete moći prodati stan ili kuću bez energetskog certifikata

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 24.05.2013 11:46
  • Objavljeno 24.05.2013 u 11:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ulaskom Hrvatske EU svatko tko bude prodavao ili iznajmljivao nekretninu, bez obzira na njezinu starost, morat će kupcu ili korisniku na uvid dati energetski certifikat stana, kuće ili poslovnog prostora. U slučaju da to ne napravi riskirat će kaznu od najmanje 10.000 kuna

Na osnovi energetskog certifikata kupac će znati koliku potrošnju energije može očekivati odnosno koliki će mu biti troškovi za grijanje i struju.

Pravilnik o energetskom certificiranju stupio je na snagu u travnju 2010. i sve zgrade izgrađene u zadnje tri godine morale bi imati certifikat jer bez njega investitor nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Uglavnom, vlasnici stanova u novim zgradama nakon ulaska Hrvatske u EU time ne bi trebali razbijati glavu.

Isto se ne može reći za vlasnike stanova i poslovnih prostora izgrađenih prije travnja 2010. godine. Kad postanemo dio EU-a oni će prije prodaje ili iznajmljivanja nekretnine morati ishoditi energetski certifikat. On će biti neophodan i za vlasnike kuća ako ih žele ponuditi na tržištu.

Tko će sve to kontrolirati?

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, do danas je izdano 4.208 energetska certifikata za stambene zgrade i 2.862 za nestambene zgrade.

Na naš upit kako će se kontrolirati je li vlasnik stana kupcu ili najmoprimcu predočio certifikat (možda se obje strane dogovore da to nije potrebno) iz Ministarstva je odgovoreno, bez dodatnih pojašnjenja, kako je za to nadležan državni inspektorat.

Certifikate izdaju za to ovlašteni certifikatori čiji se popis nalazi na stranicama Ministarstva graditeljstva

Prvo je nužno napraviti energetski pregled, a nakon toga se na certifikat čeka nekoliko dana. Za razliku od legalizacije troškovi su dosta niži, ali još uvijek se radi o ne baš malom iznosu.

Država je odredila maksimalne cijene do kojih certifikatori mogu naplaćivati svoje usluge. Za stan u zgradi najviša cijena za energetski pregled je 1.500 kuna, dok sam certifikat može koštati maksimalno 1.200 kuna.

Vlasnik obiteljske kuće manje od 250 kvadrata energetski pregled će platiti 3.500 kuna i još 1.450 kuna za certifikat.

Vlasnici stanova mogu se odlučiti za zajednički energetski certifikat zgrade, što će ih manje koštati nego da to rade pojedinačno.

Ovlašteni certifikator iz Zagreba Darko Cobović kaže kako je ove godine osjetno porastao interes građana, što se može tumačiti sve bližim ulaskom Hrvatske u EU.

'U prva tri mjeseca obim posla je bio kao u čitavoj 2012. godini. Ipak, ljudi su još uvijek slabo informirani i većina ih dolazi kad shvati da ne mogu dobiti uporabnu dozvolu bez energetskog certifikata', rekao je Cobović.

Prema njegovim riječima, energetsko certificiranje još uvijek nije postao unosan biznis i većina certifikatora, uglavnom se radi o inženjerima građevine, bavi se i drugim poslovima.

On očekuje kako će u budućnosti energetski certifikat, odnosno energetski razred u koji se uvrsti nekretnina (od A+ s najmanjom potrošnjom do G s najvećom) značajno utjecati i na konačnu cijenu stana ili kuće. Za sad još uvijek lokacija igra glavnu ulogu.

Ipak, već danas je moguće dobiti povoljniji kredit kod banaka za kupnju ili adaptaciju nekretnine s višim energetskim razredom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!