MESIĆ S EKONOMISTIMA

'Ne treba nam krizni porez, već izlazak iz krize'

  • Autor: SEEbiz/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2009 14:22
  • Objavljeno 22.07.2009 u 13:48
Mesić ekonomisti

Mesić ekonomisti

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

'Ne treba nam krizni porez, već izlazak iz krize. Nisam za rješenja preko koljena, jer se pogrešni potezi u ekonomiji reflektiraju 10 godina', kazao je predsjednik Stjepan Mesić nakon što je u rezidenciji na Pantovčaku saslušao stavove Znanstvenog društva ekonomista

Predstavnici Znanstvenog društva ekonomista Ivo Sever, Vladimir Lasić, Zvonimir Baletić i Saša Drezgić predstavili su predsjedniku Mesiću studiju pod radnim naslovom 'Polazišta nove ekonomske politike u recesiji'. Akademici i doktori ekonomskih znanosti došli su do rješenja, koja vide u devalvaciji tečaja odnosno, kako kažu, u realnom tečaju.

'Mi predlažemo devalvaciju i postupnu deprecijaciju kune. Nerealni stabilni tečaj kune, odnosno monetarne politike, glavni je uzrok krize', kazao je Ivo Sever.

Uz devalvaciju tečaja, reprogramiranje zaduženja, državni intervencionizam u bankarski sektor, ekonomisti kao jednu od nužnosti postavljaju dodatno oporezivanje. Predlažu porez na imovinu, kapital, ekstraprofite, naročito bankarske, te oporezivanje dohotka po principima različitim od dosadašnjih.

'Krizni porez je ad hoc mjera i čini mi se da iza nje ne stoji nikakva analiza posljedica i prihoda od poreza', komentirao je poteze Vlade ekonomist Saša Drezgić.

I predsjednik Mesić je komentirao prijedloge Vlade za rješenje problema javnih financija rekavši da 'rezanje plaća smanjuje potrošnju, što nas vodi u još veću dubiozu'. Uz napuštanje dosadašnje politike monetarnog tečaja, znanstvenici pozivaju na hitno reprogramiranje zaduženja.

'Nužno je uspostaviti ravnotežu između zaduženja i priljeva kapitala, kao i ravnotežu prihoda i rashoda države', kazao je Sever.

Znanstvenici su izračunali da infrastrukturni projekti imaju rok povrata investicije oko 24 godine, dok su za njihovu izgradnju dizani krediti na rokove od 12 godina. Hitno treba prekinuti investicije u sve projekte s dugoročnim rokovima otplate i na inozemnom tržištu isposlovati kredite po povoljnijim stopama od sadašnjih.

'Moramo reprogramirati kredite, ali uz povoljniju kamatu i na duže razdoblje, a ne kao sada kada reprogramiramo uz nepovoljnije uvjete od prethodnih', podržao je profesore i ekonomiste Mesić.

Ekonomisti, koji se uvrštavaju među neokejnesijance, zalažu se za nacionalizaciju monetarnog sustava, na način da se osnuje državna banka, koja bi služila kao by-pass blokadi pristupa sredstvima, koju su uzrokovale poslovne banke.

'Banke nisu u našem vlasništvu, na njih ne možemo utjecati, a one se u poslovanju vode isključivo profitom', neizravno je predsjednik podupro ideju.

Znanstvenici su izradili cijelu studiju pod nazivom 'Polazišta nove ekonomske politike u uvjetima recesije' u kojoj predlažu i rješenja za strukturne promjene, okretanje industrijalizaciji i postavljanje turizma u središte gospodarskog razvoja kao pokretača gospodarskih aktivnosti. Upitan za mišljenje hoće li Vlada čuti ove prijedloge, Mesić je priznao da nije optimističan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi