PRESTIŽNO PRIZNANJE

Ne razumijete zašto je Maistra proglašena najboljom velikom tvrtkom? Pročitajte ovo

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 14.11.2017 21:40
  • Objavljeno 14.11.2017 u 21:40
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručuje Zlatnu kunu Tomislavu Popoviću, predsjedniku Uprave Maistre, koja je proglašena najboljom velikom tvrtkom

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručuje Zlatnu kunu Tomislavu Popoviću, predsjedniku Uprave Maistre, koja je proglašena najboljom velikom tvrtkom

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Turistička kompanija Maistra iz Rovinja, koja posluje u sastavu Adris grupe, ponijela je titulu najbolje velike hrvatske tvrtke po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je u ponedjeljak dodijeljena prestižna nagrada Zlatna kuna

Primajući priznanje, Tomislav Popović, čelni čovjek Maistre, naglasio je da će Zlatna kuna pomoći kompaniji da nastavi tamo gdje je stala, a to je sada već desetogodišnji kontinuirani rast.

Turistička perjanica Adris grupe nastala je 2005. spajanjem rovinjskog Jadranturista i vrsarske Anite, turističkih kompanija koje je TDR preuzeo 2001. godine. Ulaskom u turistički biznis rovinjska grupa kojom suvereno upravlja Ante Vlahović orijentirala se na razvoj luksuznog turizma, što podrazumijeva velika ulaganja s ciljem podizanja većine smještajnih kapaciteta na kategoriju četiri i 5+ zvjezdica.

U proteklih desetak godina Adris je kroz Maistru u modernizaciju i gradnju novih kapaciteta uložio više od tri milijarde kuna. Među brojnim velikim investicijama u tom razdoblju ističu se modernizacija turističkog naselja Belvedere, kupnja i obnova hotelskog kompleksa Katarina, gradnja luksuznih hotela Monte Mulini i Lone te preuzimanje hotela Hilton Imperial u Dubrovniku.   

  • +2

Maistra, hotel Lone

Izvor: Promo fotografije / Autor: Maistra

U međuvremenu, Adris je prodao duhanski biznis i još više se posvetio razvoju turističkih projekata. Danas Maistra raspolaže s devet visokokvalitetnih hotela, osam turističkih naselja i šest kampova smještenih na prestižnim lokacijama u Rovinju i Vrsaru.

Ukupan kapacitet Maistre je gotovo 34 tisuće gostiju, što omogućuje ostvarenje rezultata koji čine oko pet posto turističkog prometa Hrvatske i nešto više od 15 posto turističkih ostvarenja Istre.

Snažan investicijski ciklus povezan s modernizacijom kapaciteta i podizanjem kvalitete usluge odrazio se i na financijskim pokazateljima poslovanja koji su u stalnom usponu, a snažan rast bilježi i cijena dionice Maistre.   

Kretanje cijene dionice Maistre u proteklih pet godina

Kretanje cijene dionice Maistre u proteklih pet godina

Izvor: ZSE / Autor: Zagrebačka burza

U prvih devet mjeseci ove godine kompanija je ostvarila deset posto više noćenja u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, uz povećanje prosječne cijene noćenja od pet posto. Poslovni prihodi povećani su za 12 posto, na 1,04 milijarde kuna. Operativna dobit povećana je za 12 posto, a neto dobit dosegnula je 301 milijun kuna, što je rast od 14 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine.

I ove godine Adris grupa najviše je novca uložila u turistički biznis. Početkom godine dovršena je rekonstrukcija smještajnog dijela hotela Eden vrijedna 60 milijuna kuna. Završene su i investicije u kampove, vrijedne gotovo 200 milijuna kuna. Najvećim dijelom riječ je o ulaganjima u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova.

Treba naglasiti to da investicijski ciklus prate i značajni troškovi restrukturiranja, uglavnom zbog rušenja objekata čija je upotreba u potpunosti prestala i na čijem su mjestu izgrađeni novi.

Do 2020. godine Adrisova turistička perjanica planira nova ulaganja vrijedna dvije milijarde kuna, koja će cjelokupnu ponudu podići na četiri i pet zvjezdica. U tijeku su intenzivni radovi na izgradnji novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju. 

Krajem 2017. godine započinje i obnova hotela Hilton u Dubrovniku, a njegovo otvaranje s obnovljenim kapacitetima planira se tijekom 2018.

Svjetlosna atrakcija na gradilištu rovinjskog hotela Park

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sasa Halambek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!