REAKCIJA HZZ-A

'Ne otvaramo nova radna mjesta, to je osposobljavanje'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 14:44
  • Objavljeno 30.07.2012 u 14:14
HZZ nezaposlenost

HZZ nezaposlenost

Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev / CROPIX

Hrvatski zavod za zapošljavanje u osvrtu na članak 'Poplava oglasa za posao u državnim službama' pojašnjava da javnim pozivima za podnošenje prijava za stručno osposobljavanje nisu otvorena nova radna mjesta

U novinarskom članku navodi se da je Hrvatski zavod za zapošljavanje raspisao natječaj za zapošljavanje 5 savjetnika u Dubrovniku i Rijeci. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. To nije novootvoreno radno mjesto, već mogućnost za nezaposlene osobe da steknu radno iskustvo i vještine potrebne na tržištu rada.

Mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa namijenjena je nezaposlenim osobama, bez radnog iskustva i staža u zvanju za koje su se školovale da steknu radno iskustvo čiji im nedostatak otežava pristup zaposlenju u zvanju te polaganju stručnih i majstorskih ispita. Znači da osobe uključene u mjeru ne zasnivaju radni odnos, nego im se omogućava da kroz godinu rada u nekoj instituciji/organizaciji steknu iskustvo i radne vještine koje su im potrebne za obavljanje zvanja koje su stekle školovanjem. Nakon isteka godinu dana osobe uključene u mjeru imaju mogućnost polagati stručni ili majstorski ispit te se vraćaju u evidenciju Zavoda. Hoće li ostati raditi kod poslodavca kod kojeg su obavljali stručno osposobljavanje, to ovisi o raspoloživosti i potrebi tog poslodavca, ali svakako na transparentan način kroz raspisivanje natječaja za novo radno mjesto i javljanjem na isto.

Svi oglasi za uključivanje osoba u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa privatnih poslodavaca, kao i tijela koja nisu državna uprava, objavljuju se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali se u tekstu oglasa napominje da je to za uključivanje u ovu mjeru kako bi se izbjegla zabuna i kriva percepcija osoba koje traže posao da je to standardni oglas za posao.

Sva tijela državne uprave, da bi objavila javni poziv za primanje osoba u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, moraju dobiti prethodnu suglasnost Ministarstva uprave i Ministarstva financija. Javni pozivi tijela državne uprave izdvojeno se objavljuju na portalu Burza rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje upravo da bi se izbjeglo krivo tumačenje te mjere kao standardnog zapošljavanja. Tako su i javni pozivi Ministarstva financija i grada Poreča posebno izdvojeni na desnoj strani naslovnice Burze rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi