DRŽAVNI POTICAJI

Natječaji objavljeni, poduzetnici mogu kandidirati projekte

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2010 14:40
  • Objavljeno 11.03.2010 u 14:24
plin radnik

plin radnik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Većina javnih poziva i natječaja za potpore iz Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu već je objavljena pa poduzetnici mogu kandidirati svoje projekte, izvijestila je ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić na današnjoj sjednici Vijeća Zajednice za malo gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore

Podsjetila je da je Vlada prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva vrijedan 326 milijuna kuna koji se sastoji od šest poticajnih područja. To su konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, povoljno financiranje uz subvencije kamata, obrazovanje za poduzetništvo, poticaji za zadrugarstvo i za obrtništvo te projekti koji se financiraju iz sredstava EU.

Najviše sredstava, u iznosu od 108,5 milijuna kuna, namijenjeno je poticanju konkurentnosti i inovacija. Planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna, a obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo šest milijuna kuna, rekla je Kraljić.

Ministarstvo gospodarstva nastavlja i s programima financiranja malog gospodarstva kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata, u suradnji sa županijama. Za subvencije je namijenjeno 55,5 milijuna kuna.

Spomenula je i projekte 'Jačanje konkurentnosti' i 'Gazele' te nastavak dodjeljivanja poticaja za poduzetništvo žena, mladih, početnika i osoba s invaliditetom kao i za poduzetništvo u kulturi.

Također se potiču klasteri, zadružno poduzetništvo, obrazovanje u obrtništvu, očuvanje obrta i tradicijski obrti te nastavak rada Regionalnog centra za poduzetničko učenje za zemlje jugoistočne Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi