23. MJESEC ZAREDOM

Nastavljen pad građevinskih radova

22.04.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Pad građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj nastavljen je i u veljači ove godine i u odnosu na prošlogodišnju veljaču fizički obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio je manji za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku

Po podacima DZS-a, građevinski radovi u veljači su, prema izvornim (neprilagođenim) indeksima, bili manji za 7,1 posto.

Veljača je tako dvadeset i treći mjesec zaredom u kojem je fizički obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima pao na godišnjoj razini.

Fizički obujam građevinskih radova pada od početka 2009. godine, a u posljednje dvije godine jedini mjesec u kojem nije bio zabilježen pad bio je ožujak 2009. godine.

Statistika prema kalendarski prilagođenim indeksima (iz kojih je isključen utjecaj kalendarskih dana, npr. broj radnih dana, nacionalni praznici i sl.) pokazuje pad građevinskih radova za 8,3 posto. To je nešto niža stopa nego u siječnu kada je pad na godišnjoj razini iznosio 10,5 posto.

U prva dva mjeseca ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje statistika bilježi pad građevinskih radova za 7,7 posto.

Po podacima DZS-a, fizički obujam građevinskih radova u veljači je smanjen i na mjesečnoj razini, prema izvornim indeksima pad je u odnosu na siječanj iznosio 7,1 posto, a prema desezoniranim indeksima građevinski su radovi manji za 0,9 posto.

Od ukupnog broja radnih sati građevinski su radnici u veljači na zgradama odradili 48,6 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 51,4 posto. Prema vrsti gradnje, na novim građevinama odrađeno je 60,1 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 39,9 posto.

Kod ostalih građevina udio radnih sati na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju bio je 26,8 posto, a na novogradnji 24,6 posto. Kod zgrada je pak znatno veći udio radnih sati odrađenih na novogradnjama (35,5 posto) nego na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju (13,1 posto).