TRŽIŠTE KAPITALA

Nastavljen negativni niz na Zagrebačkoj burzi, gubitnik dana Atlantska plovidba

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Na domaćem tržištu kapitala u petak je vladalo negativno raspoloženje, kao i na globalnim tržištima, vođeno zabrinutošću ulagača oko daljnjeg razvoja pandemije i produženjem lockdowna, kao i najavljenim usporavanjem procesa cijepljenja zbog smanjenja planiranih isporuka količina cjepiva Hrvatskoj

Indeks CROBEX je izgubio 0,8 posto na vrijednosti, pri čemu je pao ispod 1.800 bodova, dok je na tjednoj razini potonuo 1,9 posto te tako prekinuo niz od četiri uzastopna tjedna rasta. Uži tržišni indeks CROBEX10 je oslabio 0,5 posto na 1.127,3 bodova, a širi tržišni indeks CROBEXplus je kliznuo 0,7 posto. Također, i svi sektorski indeksi su kraj dana dočekali s negativnim predznakom, pri čemu su se najviše na udaru našli indeks sektora industrije i turističkog sektora, čije su vrijednosti potonule 0,9 posto.

Ukupna likvidnost je oslabila u odnosu na prethodni dan, te je protrgovano oko 6,2 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Arena Hospitality Grupe, koje su na prometu od 1,1 milijun kuna potonule 4,4 posto te time uknjižile svoj četvrti uzastopni dan pada. Slijede ih dionice Podravke, s prometom od 859 tisuća kuna i padom cijene od 0,8 posto.

Titula gubitnika dana ipak je pripala dionici Atlantske plovidbe, koja je izgubila 4,8 posto na vrijednosti, a loš dan su imale i dionice Vira te Brodogradilišta Viktor Lenac, čije su cijene oslabile redom 4,7 posto i 3,2 posto.

Na strani dobitnika, dionice Optima Telekoma su porasle 3,5 posto, dionice Turisthotela su ojačale 1,4 posto, dok je ciijena dionica Hrvatskog Telekoma zabilježila rast od 0,3 posto.

Dobitnik dana: Optima Telekom +3,45% 5,40

Gubitnik dana: Atlantska plovidba -4,76% 170,00

CROBEX: -0,82% 1.793,35

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!